Türgi kõrvaldas ametist 500 sõjaväelast

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Türgi sõdurid marssimas iseseisvuspäeva paraadil Ankaras selle aasta 39. augustil.
Türgi sõdurid marssimas iseseisvuspäeva paraadil Ankaras selle aasta 39. augustil. Foto: Xinhua/Sipa USA/Scanpix

Türgi kõrvaldas ametist 500 sõjaväelast, peamiselt õhujõudude ja mereväeohvitseri, keda kahtlustatakse sidemetes riigipöördekatses süüdistatava islamivaimuliku Fethullah Güleniga, teatas eile kohalik meedia.

15. juuli riigipöördekatse järel on Türgis vallandatud või ajutiselt töölt kõrvaldatud kümneid tuhandeid inimesi, teiste seas sõjaväelasi, politseinikke, kohtunikke ja õpetajaid. Väidetavate sidemete tõttu pagulasena USA-s elava Güleni liikumisega on vahistatud umbes 32 000 inimest.

Uurimise ajaks peatati eile töösuhted 113 mereväelase ja 427 õhujõudude liikmega, ütles kaitseminister Fikri Işık. Neist 368 on ohvitserid.

Türgi relvajõududest on juba vallandatud 3669 sõjaväelast, lisas minister. Türgi kindralitest pool on riigipöörde järel kas koha kaotanud või vahi alla võetud.

Teisipäeval teatasid Türgi võimud, et teenistusest on kõrvaldatud 12 801 politseinikku, neist 2523 politseiülemad.

Türgi pikendab alates 19. oktoobrist veel kolme kuu võrra eriolukorda, teatas nädala alguses asepeaminister Numan Kurtulmuş.

«Eriolukorda pikendatakse alates 19. oktoobrist veel 90 päeva võrra,» ütles Kurtulmuş pärast iganädalast valitsuse istungit pressikonverentsil.

Türgi valitsus kehtestas riigis eriolukorra pärast 15. juuli nurjunud riigipööret. Eriolukorra seadus annab võimudele voli väidetavate riigipöörajate ja nende käsilaste jõuliseks mahasurumiseks.

President Recep Tayyip Erdoğan on öelnud, et eriolukorda on vaja ka võitluseks Türgi kaguosas tegutseva keelustatud Kurdistani Töölisparteiga (PKK).

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles