Johannes Paulus II õndsakskuulutamine toob Rooma palverändurite tulva

Evelyn Kaldoja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Johannes Paulus II
Johannes Paulus II Foto: SCANPIX

1. maiks, kui Vatikan kuulutab õndsaks eelmise paavsti Johannes Paulus II, oodatakse Rooma kuni kaht ja poolt miljonit palverändurit.


Nii hotellid kui Rooma linnavalitsus valmistuvad samasuguste rahvamasside võõrustamiseks nagu 2005. aasta kevadel, kui veerandsada aastat maailma suurimat ja vanimat kirikut juhtinud Johannes Paulus II suri.

«Alates õndsakskuulutamise teatest on broneeringute arv kasvanud plahvatuslikult,» kirjeldas 500 hotelli esindava Federalberghi Roma juht Giuseppe Roscioli uudistevõrgule AFP.

Roscioli sõnul muudab olukorra keerukamaks asjaolu, et 1. mai on väga paljudes Euroopa riikides vaba päev ja langeb Itaalia turismi tipphooajale.

«See on nagu tahta korraldada Monacos üritust vormel 1 grand prix’ ajal,» iseloomustas ta. «See on absurdne. On ilmselge, et Vatikani kalendril pole midagi pistmist igapäevase eluga.»

«Meie hotellid avaldasid tänavused hinnad mullu, kui meil polnud aimugi õndsakskuulutamise kuupäevast. Kui hotell tahab oma hindu tõsta, riskib ta seaduse järgi karistamisega,» jätkas Roscioli.

Sellegipoolest on pärast õndsakskuulutamise kuupäeva selgumist hotellihinnad Roomas lakke tõusnud. Mõned kahetärnihotellid üritavad öö eest saada 330 eurot ja mõned neljatärnihotellid küsivad sviidi eest 1760 eurot.

Usuturismile keskenduva Raptimi reisiagentuuri teatel on neile saabunud rohkelt tellimusi Aafrikast, Brasiiliast ja eelmise paavsti kodumaalt Poolast. «Meil on 500 inimest ootenimekirjas ja me saame jätkuvalt tellimusi,» kirjeldas agentuuri esindaja Gabriella Pandolfini.

Samas on Roomas tekkinud ka uusi atraktsioone palverändureile. Näiteks mullu avati seal Johannes Paulus II pubi. «Johannes Paulus II on noorte pühak ja me tahame, et see oleks teda meenutav koht,» rääkis pubis muusika- ja filmiõhtuid korraldav Massimo Camussi.

Tseremoonia ajaks Rooma tulevate inimeste aitamiseks on avatud ka kaks veebilehte: www.operaromanapellegrinaggi.org ja www.jpiibeatus.org. Palverändurid võivad soetada endale isegi JP II passi, mis sisaldab transporti linnas, giidiga tuuri katoliiklikes kohtades, lõunapakki ja tervisekindlustust.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles