Norra tahab keelata haridusasutustes niqab'i kandmise

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Niqab
Niqab Foto: SCANPIX

Norra võimude ja haridusministeeriumi teatel plaanitakse keelata haridusasutustes kogu nägu katvate looride kandmine, kuid mosleminaistel on lubatud siiski kanda pearätikut.

Norra parempoolne valitsus teatas eile, et näo katmine ei ole  tõenäoliselt lähitulevikus enam lubatud koolide klassides ja ülikoolide loenguruumides, edastab AFP.

Norra haridusminister Torbjörn Roe Isaksen kinnitas valitsuse plaani keelata nägu katvate niqab'ide kandmine koolides.

«See keeld ei puuduta mosleminaiste pearätikut hijab'i, kuna seda kandes jääb nägu nähtavale. Norras on eri uskudesse ja rahvusgruppidesse kuulujatel õigus enda päritolu ja arusaamu väljendada,» lausus minister.

Norras ei ela just palju mosleminaisi, kes kannaksid nägu katvat niqab'i,  kuid on neid, kes kannavad hijab'i. Suur osa Norra moslemitest on loobunud nendega seostatavast peakattest.

Kriitikute sõnul tõstatas valitsus niqab'i kandmise teema, kuna lähenemas on parlamendivalimised ja selle sammuga loodetakse hääli koguda.

Norras on paaril viimasel kuul olnud mosleminaiste rõivad päevapoliitiline teema. Enamik parteisid, kaasa arvatud opositsioonis olev Tööpartei, on teatanud, et pooldavad kogu keha ja nägu katva rõivastuse keelamist.

Mitmes Euroopa riigis on kehtestatud seadused, mis keelavad nägu katva niqab'i ja keha katva burka kandmise, Norra plaanib teha sama.

Bulgaarias jõustus möödunud reedel seadus, mis keelab kogu keha ja pead katva riietuse kandmise ning Šveitsi parlamendi alamkoda kiitis möödunud nädalal heaks niqab'i ja burka kandmist keelava seaduse.

Augustis teatas Saksa siseministeerium, et pooldab mosleminaiste katva rõivastuse osalist keelamist. Ühendkuningriigis tehtud küsitluse kohaselt pooldavad britid burka keelamist.

Prantsusmaal ja Belgias on juba mõnda aega keelatud avalikkuses liikuda burkas ja niqab'is. Prantsusmaal tekkis sel suvel skandaal mosleminaiste ujumiskostüümi burkiinide tõttu, kuna mitmel pool taheti selle rõiva kandmine randades keelata. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles