Steinmeierist võib saada presidendikandidaat (1)

Kadri Veermäe
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Saksamaa liidukantsler Angela Merkel ja välisminister Frank-Walter Steinmeier möödunud kuu keskel Berliinis valitsuskohtumisele saabumas.
Saksamaa liidukantsler Angela Merkel ja välisminister Frank-Walter Steinmeier möödunud kuu keskel Berliinis valitsuskohtumisele saabumas. Foto: SCANPIX

Järgmisel aasta veebruaris saavad sakslased uue presidendi, sest senine liidupresident Joachim Gauck teatas selle aasta suvel, et tema teiseks ametiajaks kandideerida ei kavatse.

Spekulatsioone Gaucki võimaliku järglase kohta on Saksa meedias olnud palju. Pikalt on peetud üheks tõenäoliseks variandiks Bundestagi praegust spiikrit Norbert Lammertit, kes kuulub kristlike demokraatide hulka (CDU), kuid üha rohkem hääli on hakanud kõlama hoopis praeguse välisministri toetuseks.

Eile kirjutas Saksa ajakiri Spiegel, et välisminister Frank-Walter Steinmeier sobikski oma omaduste ja kogemustega hästi presidendiks, kuid seni on tema kahjuks rääkinud see, et ta kuulub sotsiaaldemokraatide (SPD) ridadesse.

Liidukantsler Angela Merkeli silmis on see asjaolu varem teinud Steinmeierist mõeldamatu kandidaadi, kuid Spiegeli hinnangul võib ta aja möödudes sellest lõpuks mööda vaadata.

Gaucki kingi on raske täita, sest teda hindavad ühtviisi nii rahvas kui ka poliitikud. Mais tehtud küsitluse järgi oli kunagise Ida-Saksa inimõigusaktivisti ja luteri pastori Gauckiga rahul või väga rahul tervelt 76 protsenti vastanuist.

Kommentaarid (1)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles