Belgia politsei luhtas 13 võimalust Pariisi ründajate tabamiseks (1)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto on illustratiivne.
Foto on illustratiivne. Foto: Reuters/ScanPix

Belgia politsei magas 13 korral maha võimaluse paljastada Pariisi terrorirünnakute korraldajad enne rünnakute toimumist, selgus täna meediasse lekkinud raportist.

Päevalehes De Tijd ilmunud politseiraporti järgi oli võimudel alates 2015. aasta veebruarist telefoniandmed, mis sidusid teadaolevaid terrorismis kahtlustatuid Salah Abdeslamiga, kes on väidetavalt ainus 2015. aasta 14. novembril korraldatud terrorirünnakute ellujäänud osaline.

Kuuel korral jäeti isikud uurimata seoses vajamineva tööjõu puudumisega, seisis raportis.

Samuti ei tegelenud Belgia politsei Hispaania võimude palvega edastada informatsiooni Salah' vanema venna Brahim Abdeslami kohta pärast seda, kui too reisis 2015. aasta märtsis Hispaaniasse.

Kaheksa kuud hiljem lasi Brahim end Pariisi kohviku ees õhku.

Abdeslamid ning teised rünnakuga seotud isikud on pärit Brüsseli Molenbeeki linnajaost. Salah Abdeslami seostatakse ka Brüsseli pommirünnakutega 2016. aasta 22. märtsil.

Varasemad lekked samast raportist näitavad, et Belgia uurijad hoiatasid kõrgemaid ametnikke Abdeslami vendade radikaliseerumisest ning sidemetest Pariisi rünnakute põhiorganiseerija Abdelhamid Abaaoudiga, kes oli äärmusrühmituse Islamiriik (IS) liikmena juba teada.

Informatsiooniga väidetavalt midagi peale ei hakatud.

Antud raport esitatakse Belgia parlamendi terroritõrjekomisjonile.

Kommentaarid (1)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles