Vene kaitseministeerium tunnistas Iskanderite Kaliningradi paigutamist

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Raketisüsteem Iskander
Raketisüsteem Iskander Foto: Sputnik/Scanpix

Vene kaitseministeerium tunnistas laupäeval raketisüsteemide Iskander paigutamist Kaliningradi oblastisse.

«Vene sõjavägi ei teinud raketisüsteemide Iskander raudteepraamil Ambal Kaliningradi transportimisest saladust, et kinnitada USA luuresatelliitide operatsioonide parameetreid,» ütles Vene kaitseametkonna pressiesindaja Igor Konašenkov.

«Muide, süsteemi transportimisest raudteepraamil Ambal ei teinud keegi suurt saladust. Üks Iskander jäeti enne Ambalile laadimist sihilikult katteta, et täpsustada samal ajal üle lennanud USA luuresatelliidi tegevuse parameetreid,» sõnas ta.

«Me ei pidanud kaua ootama. Meie USA partnerid kinnitasid kõike ise oma vilepuhuja impulsi ajel,» ütles Konašenkov.

Vene kaitseministeeriumi esindaja lükkas tagasi lääne mured Iskanderite Kaliningradi paigutamise kohta, öeldes, et «raketivägede üksusi on Vene relvajõudude väljaõppekava raames Kaliningradi viidud korduvalt ja seda jätkatakse».

«Kaliningrad ei ole erandiks üle kogu riigi korraldatavate õppuste puhul,» sõnas Konašenkov.

Eesti Rahvusringhääling edastas reedel, et Venemaa Balti laevastik viib logistikaõppuse varjus Ust-Luga sadamast Kaliningradi operatiivtaktikalisi rakette Iskander. Väidetavalt kasutati nende vedamiseks raudteepraami Ambal, mis jõudis Kaliningradi reedel. Teabe allikat portaal ei maini.

Leedu välisminister Linas Linkevičius ütles varem laupäeval, et Venemaa paigutab Kaliningradi oblastisse õhutõrje raketisüsteemid Iskander läänelt järeleandmiste väljapressimiseks.

NATO pressiesindaja Oana Lungescu sõnul ei aiata mis tahes tuumarelva kandevõimega rakettide paigutamine NATO piiride lähistele pingeid vähendada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles