Mali põhjaosas sai miiniplahvatuses surma endine sissiliider

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ansar Dine 2012. aastal.
Ansar Dine 2012. aastal. Foto: -/AFP

Mali põhjaosas sai laupäeval miiniplahvatuses surma endine sissiliider Cheikh Ag Aoussa, teatasid sõjaväeallikad.

Aoussa auto sõitis miinile Kidalis.

"Aoussa sõiduk sõitis miinile ja ta sai kohapeal surma," ütles sõjaväeallikas.

Mässuliste allikad kinnitasid Aoussa surma ja kutsusid selle asjaolude selgitamiseks üles korraldama sõltumatut uurimist.

Aoussa juhtis tuareegide Azawadi Ühtsuse Ülemnõukogu (HCUA), mis oli üks tohutust hulgast relvarühmitustest, mis tegutsesid Mali põhjaosas. HCUA moodustati peamiselt Al-Qaedaga seotud islamistide rühmituse Ansar Dine rahuolematutest liikmetest.

Mali president Ibrahim Boubacar Keïta hoiatas reedel ÜRO-s äärmus- ja terrorirühmituste esiletõusu eest riigis, kus relvakonfliktide ägenemine pärsib rahupüüdeid.

Pärast rahuleppe allkirjastamist 2015. aastal "on tehtud käegakatsutavaid edusamme", ütles Keïta ÜRO peaassamblee kõrvalt peetavat Mali-teemalist rahvusvahelist nõupidamist avades.

"Terroriaktide ja banditismi" sagenemine riigi keskosas ning Al-Qaeda ja Islamiriigiga seotud "ekstremistlike ja terrorirühmituste esiletõus" õõnestavad rahuprotsessi, kurtis president.

Tema sõnul levib senisest laiemalt ka relva- ja narkokaubandus ning migrantide smugeldamine, samuti on sagenenud kokkupõrked rahuleppe allkirjastanute vahel.

Möödunud nädalal sai Kidali linna lähistel puhkenud relvakokkupõrgetes valitsusmeelse rühmituse GATIA ning tuareegide Azawadi Liikumiste Koordinatsioonikomiteest (CMA) pärit mässuliste vahel surma umbes tosin võitlejat.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles