Iisrael üritab takistada Venemaa relvatehinguid

Jürgen Tamme
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Iisraeli peaminister Ehud Olmert.
Iisraeli peaminister Ehud Olmert. Foto: AP / Scanpix

Iisraeli peaminister Ehud Olmert sõidab kahepäevasele töövisiidile Moskvasse, et muuta Venemaa poliitikute meelt Iraani ja Süüria relvatehingute osas.


Peagi ametist lahkuv Olmert kohtub täna Venemaa välisministri Sergei Lavroviga ja homme president Dmitri Medvedeviga, kellega lubas arutada Iisraeli jaoks murettekitavaid küsimusi, vahendas Reuters.

Olmert ei kohtu aga Venemaa peaministri Vladimir Putiniga, kes tähistab homme oma 56. sünnipäeva ega viibi seetõttu Moskvas. Varem on Putin kinnitanud, et Venemaa ei sõlmi relvatehinguid, mis võiksid ohustada Iisraeli riiklikku julgeolekut ja piirkonna stabiilsust.

Venemaa esindajate hinnangul on koostöö Iraani ja Süüriaga kooskõlas rahvusvaheliste seadustega ja selle eesmärk on tugevdada piirkonna julgeolekut.

Iisraeli ametist lahkuv peaminister Olmert, kelle jaoks Venemaa visiit jääb tõenäoliselt ametiaja viimaseks, on korduvalt avaldanud muret venelaste võimaliku relvamüügi üle Süüriale, sest kardab relvade sattumist šiiidi-moslemite äärmusrühmituse Hezbollah´ võitlejate kätte.

Septembris jõudsid Süüria ja Venemaa kokkuleppele sõjalis-tehniliste koostöölepingute sõlmimises, mille eesmärk on täiustada Süüria õhutõrje- kui ka tankitõrjesüsteeme.

Pühapäeval ütles Iisraeli kaitseminister Ehud Barak, et sõjatehnikat Iisraeli vaenlastele müües mängib Venemaa piirkonnas «destabiliseerivat rolli», vahendas jpost.com.

Samuti on Venemaa relvamüük tekitanud tugevat kriitikat Iisraeli suurima liitlase USA ametnike hulgas, sest Venemaa relvastust ostab Süüria kaudu ka Iraan, mis on lääneriikide pahameele pälvinud oma tuumaprogrammi pärast.

Iraan tahab Venemaalt osta õhutõrjekompleksi S-300, mis NATO klassifikatsiooni järgi kannab nime SA-20. Lennutõrjesüsteemi laskeulatus on 120 kilomeetrit, mis võimaldaks riigil rünnaku korral kaitsta oma tuumaehitisi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles