Egiptuse armee lubas jääda Mubaraki selja taha

Jürgen Tamme
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Üle kolme nädala presidendi tagasiastumist nõudnud meeleavaldajaid võib armee otsus riigipead toetada pahandada.
Üle kolme nädala presidendi tagasiastumist nõudnud meeleavaldajaid võib armee otsus riigipead toetada pahandada. Foto: SCANPIX

Egiptuse mõjuvõimas armee tegi täna avalduse, milles lubas toetada president Hosni Mubaraki lubatud reforme.

Täna kohtunud armee ülemnõukogu kutsus riigitelevisioonis tehtud pöördumises taastama riigis normaalset elukorraldust, hoiatades ohu eest riiklikule julgeolekule, vahendas uudisteagentuur AFP.

Ka lubas armee rahutuste lõppemisel ja olukorra normaliseerumisel tühistada 30 aastat riigis kehtinud eriolukorra. Tegemist on meeleavaldajate ühe peamise nõudmisega, kuna nende sõnul on see andnud 1981. aastal võimule tulnud Mubarakile võimaluse rikkuda inimõigusi.

BBC korrespondendi Jon Leyne hinnangul võib sõjaväe avaldus tähendada aga seda, et presidendi tagasiastumist nõudvad meeleavaldajad satuvad otsesesse konflikti armeega.

Mubarak teatas eile peetud kõnes, et ei kavatse rahvusvahelisele survele ja rahva nõudmistele järele anda ning jätkab kuni septembrikuiste valimisteni ametis. Tema sõnul on selle eesmärgiks vältida riigis võimuvaakumiga tekkivat kaost, mida võib enda huvides ära kasutada riigis keelatud Islami Vennaskond.

Sõjavägi on lubanud tagada vabad ja õiglased presidendivalimised.

Mubarak on kinnitanud, et tema nendel valimistel ei kandideeri. Siiski nõuavad meeleavaldajad  Mubaraki kohest tagasiastumist vaatamata sellele, et riigipea on andnud käsu teha mitmeid muudatusi seadusandlusesse, mis annaksid opositsioonile suurema sõnaõiguse ning piiraksid presidendi volitusi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles