Prantsusmaa nõuab Aleppo õhurünnakute rahvusvahelist uurimist (3)

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Prantsuse välisminister Jean-Marc Ayrault
Prantsuse välisminister Jean-Marc Ayrault Foto: SCANPIX

Prantsusmaa välisminister Jean-Marc Ayrault nõuab, et Venemaa ja Süüria juhid astuksid Rahvusvahelise Kriminaalkohtu (International Criminal Court, ICC) ette seoses õhurünnakutega Süürias Aleppos, kus on  hukkunud sadu tsiviilelanikke.

Yle teatel sõnas Ayrault raadiole France-Inter antud intervjuus, et Prantsuse võimud uurivad võimalusi, kuidas paljastada nii Venemaa kui Süüria oletatavad sõjakuriteod.

Venemaa ja Süüria väed on viimastel kuudel teinud aina sagedamini mässuliste käes olevasse Alepposse õhurünnakuid, kuid USA ja ta liitlaste arvates ei hävita need rünnakud mitte mässuliste tugipunkte, vaid tapavad eesmärgipäraselt linna jäänud tsiviilelanikke, hävitavad haiglaid ja takistavad humanitaarsaadetistel abivajajateni jõudmist.

«Tegemist on tsiviilelanikkonna peal toimepandavate sõjakuritegudega. Peame tegema kõik, et Rahvusvaheline Kriminaalkohus hakkaks Aleppos juhtuvat uurima ja päevavalgele tooma,» teatas Ayrault.

Samal seisukohal on ka USA välisminister John Kerry, kelle sõnul tuleb Süürias toimuvat uurida.

Venemaa pani möödunud laupäeval veto ÜRO Julgeolekunõukogu Süüriat puudutavale resolutsioonile. Prantsusmaa ja Hispaania esitatud resolutsioonis nõuti Aleppo pommitamiste lõpetamist ja lennukeeldu selle linna kohal. Enamik julgeolekunõukogu liikmetest hääletas resolutsiooni poolt, kuid Venemaa kasutas oma vetoõigust.

Venemaa õhurünnakutega toetatavad Süüria valitsusväed üritavad vallutada Ida-Aleppot, mis on mässuliste üksuste raudses haardes.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles