Putin kiitis heaks Punaarmeest tehtud propagandafilmi (14)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Venemaa president Vladimir Putin ja Kasahstani president Nursultan Nazarbayev.
Venemaa president Vladimir Putin ja Kasahstani president Nursultan Nazarbayev. Foto: Sputnik/Scanpix

Venemaal ilmunud uus film vähemuses Punaarmee sõduritest rüütellikult võitlemas ründavate sakslaste vastu, on osa Kremlini Venemaa au taastamise kampaaniast, vahendab BBC. 

Filmi ilmumise järel näitas Vene riigitelevisioon Venemaa president Vladimir Putinit koos Kasahstani president Nursultan Nazarbayeviga Astanas filmi vaatamas.

Saade edastas selge sõnumi: Venemaa ja Kasahstan säilitavad oma Nõukogude-aegse sooja sõprussuhte hoolimata teiste endiste Nõukogude Liidu liikmete külmast hoiakust. Nende vaadatud filmi lugu - Panfilovi 28 meest- on aga kommunismiaegne müüt.

Film kuvab pildi kangelastest, kes 1941. aasta novembris ennast Moskva lähedal rahva nimel sakslaste vastu võideldes ohverdasid. Müüdi kohaselt seisis Punaarmee 316. laskurdiviis- mis koosnes põhiliselt Kasahstani ka Kõrgõzstani liidumaade nekrutitest- silmagi pilgutamata vastu Adolf Hitleri lähenevale võimsale armeele.

Need 28 meest said postuumselt kangelasteks, kelle kohta õppisid lapsed koolis ja kelle vaprat hinge austas kogu Nõukogude Liit.

Tollane Vene president Dmitri Medvedev koos sõjaveteranidega 2010. aastal Panfilovi diviisi kangelastele püstitatud ausambale lilli asetamas.  Foto: ITAR-TASS/Scanpix
Tollane Vene president Dmitri Medvedev koos sõjaveteranidega 2010. aastal Panfilovi diviisi kangelastele püstitatud ausambale lilli asetamas.  Foto: ITAR-TASS/Scanpix Foto: Astakhov Dmitry/ITAR-TASS

Ajaloolaste sõnul pole lugu aga tõsi ja seda tunnistas ka Nõukogude Liit ise peale 1948. aastal selle kohta läbi viidud juurdlust. selgus, et Panfilovi 28 meest oli ühe Punaarmee ajalehe Krasnaja Zvezda ajakirjaniku väljamõeldis või räige liialdus, sest mitu Panfilovi diviisi meest jäi ellu. Juurdluse tulemused hoiti muidugi saladuses.

Loo temaatika läks siiski hästi kokku Kremlini maailmavaatega ja filmi sponsoreeriti.

Eelmise aasta juunis tegi ka Vene riigiarhiivi direktor Sergei Mironenko ametlikele dokumentidele toetudes avalduse, et lugu on müüt. Selle eest sai Mironenko kultuuriministrilt noomida ja selle aasta märtsist ta enam riigiarhiivi direktorina ei tööta.

2013. aasta veebruaris läksid Putini otsusega kõik Venemaa koolid üle ühisele standardiseeritud ajaloo õppekavale. Sel aastal lasti käiku ka uus riiklik «ajaloo» telekanal. 

Kommentaarid (14)
Copy
Tagasi üles