Hispaania kuningas teeb viimase katse lahendada poliitiline ummikseis

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hispaania kuningas Felipe VI
Hispaania kuningas Felipe VI Foto: Reuters / Scanpix

Hispaania kuningas peab oktoobri lõpus veel ühe kõnelustevooru parteiliidritega, et lahendada poliitiline ummikseis ja vältida kolmandaid üldvalimisi viimase aasta jooksul, teatas parlamendi spiiker teisipäeval.

Felipe VI kohtub 24. ja 25. oktoobril parlamendifraktsioonide juhtidega, ütles spiiker Ana Pastor, märkides, et kõnelused toimuvad vähem kui nädal enne 31. oktoobrit, mis on valitsuse moodustamise hiliseim tähtaeg.

Kõneluste järel otsustab kuningas, "kas esitada peaministri kandidaat, kellel oleks piisav toetus", lisas Pastor.

Kui tähtajaks ei suudeta valitsust moodustada, on kuningas sunnitud välja kuulutama uued üldvalimised põhiseaduses ette nähtud ajalises raamistikus.

Hispaania on olnud täielikult toimiva valitsuseta juba ligi 10 kuud, kuna kahed valimised ei ole andnud selget võitjat enamusvalitsuse moodustamiseks.

Peaministri kohusetäitja Mariano Rajoy Rahvarinne võitis mõlemad valimised, kuid ei saanud piisavat toetust üksi valitsemiseks.

Hispaania sotsialistide esimees Pedro Sánchez pani laupäeval ameti maha, sest kaotas hääletuse erakonna föderaalkomitees. Rajoy haistab selles võimalust mõjutada erakonda loobuma senisest täielikust vastuseisust tema Rahvapartei valitsusele, mis võimaldaks üheksa kuud väldanud patiseisust välja pääseda.

Konservatiivsel Rahvaparteil on vähemusvalitsuse moodustamiseks vaja vaid käputäie teiste erakondade parlamendisaadikute toetust või erapooletuks jäämist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles