Serblaste liider: Bosnia on läbikukkunud kontseptsioon

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Bosnia serblaste liider Milorad Dodik.
Bosnia serblaste liider Milorad Dodik. Foto: AP / Scanpix

Bosnia on läbikukkunud kontseptsioon, ütles serblaste liider selles Balkani riigis Milorad Dodik teisipäeval, lisades, et ta "mõtleb palju" oma Republika Srpska iseseisvusreferendumile.

Dodik on juba varemgi ähvardanud korraldada rahvahääletuse, mis veelgi õõnestaks 1992.-1995. aasta etnilise sõja lõpetanud Daytoni kokkuleppega loodud hapraid institutsioone.

"Ma ei taha teeselda toetust läbikukkunud kontseptsioonile, mida kutsutakse Bosniaks ja Hertsegoviinaks," ütles Dodik AFP-le antud intervjuus oma ametiruumides Banja Lukas.

Dodiku sõnul on ta aga valmis tegema tööd "Bosnia jätkusuutlikkuse tagamiseks vastavalt põhiseadusele".

Täna on "Bosnia ja Hertsegoviina koht, mida keegi ei taha, välja arvatud mõned üksikud idealistid Sarajevos, kes tahavad selle säilitamist," ütles Bosnia serblaste liider, lisades, et "ratsionaalsest vaatenurgast ei saa keegi sellest kasu".

Kui Bosnia kogukondade - moslemite, serblaste ja horvaatide - vahel ei leita konsensust, kaob see riik, sõnas ta.

Pärast sõda, mis nõudis 100 000 inimese elu, on Bosnia jaotatud etniliste piiride järgi kaheks pooliseseisvaks kogukonnaks - moslemi-horvaadi föderatsiooniks ja serblaste Republika Srpskaks.

Dodiku sõnul mõtleb ta väga palju serblaste vabariigi iseseisvusreferendumi korraldamisele.

"Ma mõtlen sellest, ma mõtlen väga palju," ütles ta.

Dodik möönis, et ainuüksi sellise variandi pakkumise eest võidakse ta kohtu alla anda, "kuna Bosnia ja Hertsegoviinas ei ole meil õigust mõelda".

Moslemite liider Bakir Izetbegovic on süüdistanud Dodikut "punase joonega" mängimises 25 aastat pärast sõda, mis jättis kaks miljonit inimest kodutuks.

Dodik süüdistas lääneriike Bosnia "kadumise protsessi kiirendamises", kehtestades riigile oma tahet või saates sinna "kolmanda järgu suursaadikuid".

Nad "tulevad siia praktiseerima", enne kui suunduvad mujale.

"Ma ei taha olla nende katsejänes," rõhutas Dodik.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles