Uuring: ISISe propagandavõimekus on kahanenud (1)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Äärmusrühmituse Islamiriik (ISIS) võitleja lipuga.
Äärmusrühmituse Islamiriik (ISIS) võitleja lipuga. Foto: SCANPIX

Äärmusrühmituse Islamiriik (ISIS) seni efektiivne propagandamasin on nõrgenenud kaotuste tõttu Süüria ja Iraagi lahinguväljadel, selgub eile avaldatud USA uuringust.

ISISele uute liikmete värbamiseks kasutatavate fotode ja videote levitamine on viimase aasta jooksul drastiliselt kahanenud, selgus USA sõjaväeakadeemia West Point terroritõrjekeskuse avaldatud raportis.

2015. aasta augustis tegi ISIS ise 700 meedia- ja propagandatükki, kuid tänavu augustis oli see arv umbes 200.

«On selge, et organisatsioonil on tulnud nende tegudes tagasi tõmmata seoses terroritõrjeoperatsiooni kasvava survega,» selgus uuringust.

Üha vähem on ka pilte n-ö hästi toimivast džihadistide kalifaadist, mis hõlmab koole, raamatukogusid, politseid ja avalikke teenuseid.

«See allakäik viitab sellele, et rühmitusel on raskusi funktsioneeriva riigi välise imago hoidmisega,» kirjutati raportis.

Samas on suurenenud videote arv, milles näidatakse spioonide hukkamist, demonstreerides kas survest lähtuvat paranoiat või sisemisi väljakutseid, mis on omakorda avaliku brutaalsuse põhjus.

ISISe propagandatiib on hävinud koalitsiooni sõjalistes rünnakutes ja küberrünnakutes sotsiaalmeedias, sõnas ka USA analüütik J.M. Berger.

«Neil on nüüd kasutada väiksemas mahus meediat, mida on keeruline üles leida ning antud materjal ise on vähem optimistlik ja pigem üheülbaline,» lisas ta.

Iraagi julgeolekujõud valmistuvad pealetungiks Mosulile, mis on viimane veel ISISe käes olev Iraagi suurlinn.

Pealetungis osaleb koalitsioon Iraagi sõjaväest, politseist, kurdi pešmergavägedest ja nii sunni kui ka šiia omakaitseüksustest.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles