Euroopa Parlament kutsus tugevdama ELi propagandatõrjevõimet

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vene riikliku telekanali Rossija 1 ajakirjanikud kasutasid 2015. aasta 4. märtsil EKRE noorliikmest Jaak Madisonist rääkivas lõigus meelelahutussaate «Tujurikkuja» sketši «Eesti otsib neonatsi» Eesti-vastaseks propagandaks. Uudislõik väitis, et «Eesti seimi» liige Madison on «sama kooli» kasvandik, kus toimus konkurss «Eesti otsib neonatsi».
Vene riikliku telekanali Rossija 1 ajakirjanikud kasutasid 2015. aasta 4. märtsil EKRE noorliikmest Jaak Madisonist rääkivas lõigus meelelahutussaate «Tujurikkuja» sketši «Eesti otsib neonatsi» Eesti-vastaseks propagandaks. Uudislõik väitis, et «Eesti seimi» liige Madison on «sama kooli» kasvandik, kus toimus konkurss «Eesti otsib neonatsi». Foto: Repro

Euroopa Parlament ärgitas Euroopa Liitu tugevdama propagandatõrje võimekusi Venemaa ja džihadistide desinformatsioonikampaaniatele, kirjutas EUObserver täna.

Vastava üleskutse tegi Poola konservatiivist europarlamendi liige ja endine välisminister Anna Fotyga ning seda toetas hiljem europarlamendi väliskomisjon.

Fotyga raport kutsus tugevdama ELi välisteenistuse juurde eelmisel aastal loodud strateegilise kommunikatsiooni töörühma, muutes välisteenistuse alaliseks üksuseks, mis vastutaks ida- ja lõunapiirkondade eest ja oleks vastavalt personaliga varustatud ning adekvaatse eelarvega.

Töörühm loodi mullu suvel kaheks aastaks ning hõlmab käputäit ametnikke ja diplomaate. Oma eelarve töörühmal puudub ning selle tegevus piirdub ELi liikmesriikide ja kuue endise Nõukogude Liidu riigiga.

Töörühm tegeleb sotsiaal- ja mujal meedias levinud Vene propaganda paljastamise ning ümberlükkamisega.

Neli riiki - Eesti, Taani, Leedu ja Ühendkuningriik - käivitas 2015. aasta jaanuaris ELis süstemaatilise töö välisteenistuse strateegilise kommunikatsiooni meeskonna ja tegevuskava loomiseks.

Eesti on üks seitsmest riigist, kes panustab alates eelmise aasta septembrist meeskonda ka oma rahvusliku eksperdiga.

Samuti tehti europarlamendis ettepanek viia läbi audit mõne suurema meediaprojekti tegevuse suhtes, mida EL rahastab, nagu telekanal Euronews, mille venekeelset talitust kahtlustatakse Kremli propaganda vahendamises.

Fotyga raporti järgi on Euroopas kiirenenud Kremlist inspireeritud tegevuste laienemine, mille eemärk on Vene mõjuvõimu suurendamine ja ELi nõrgestamine ja lõhkumine.

Venemaa kulutab palju oma propaganda peale, nagu mitmekeelsed telekanalid ja pseudo-uudisteagentuurid, aga ka venemeelsete mõttekodade ja ELi vastaste erakondade toetamisele, seisab raportis.

Samuti tuleks suuremate volitustega töörühmal tegeleda džihadistide propaganda ümberlükkamise ning tõrjumisega.

ELi liikmesriigid ning institutsioonid peaksid looma vastunarratiivi äärmusrühmitusele ISIS, näitamaks, kuidas radikaalse islami levitamine on teoloogiliselt korrumpeerunud. Antud protsessist peaksid osa võtma ka tõsiseltvõetavad islamiusu õpetlased, lisati raportis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles