Leedu kutsus välja Vene suursaadiku

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vene sõjalaev Läänemerel.
Vene sõjalaev Läänemerel. Foto: SCANPIX

Leedu välisministeerium kutsus täna välja Vene suursaadiku Aleksandr Udaltsovi ja andis talle üle diplomaatilise noodi, milles väljendatakse muret Venemaa sõjalaevastiku jätkuva tegevuse pärast Leedu majandustsoonis Läänemerel, rikkudes seal Leedu ja teiste riikide õigusi, edastas ministeerium.

Üleeile andsid Vene sõjalaevad Leedu majandustsoonis sõitvatele tsiviillaevadele korralduse kurssi muuta. Vältimaks selliste vahejuhtumite kordumist kutsus välisministeerium Venemaad üles järgima rahvusvahelist õigust ning heanaaberlikkuse põhimõtteid.

Vene saadikule mainiti taas kord muret seoses tuumakandevõimekusega raketikompleksite Iskander paigutamisega Kaliningradi oblastisse, samuti Vene sõjalennukite lendudega Läänemere kohal.

Baltimaades õhuturbemissioonil viibivad NATO hävitajad tõusid üksi 6.-9. oktoobrini 20 korda õhku saatma NATO õhuruumi lähedal kulgevaid Vene sõjalennukeid.

Kaitseministeerium andis teada, et Vene sõjalennukite suurt hulka Läänemere kohal saab seletada sõjaväeõppustega.

Läinud nädalal paigutas Venemaa Kaliningradi oblastisse tuumakandevõimekusega raketid Iskander.

Mõne kuu eest kutsus Moskva NATO asjatundjaid Venemaale konsultatsioonidele, et arutada kõikide sõjalennukite transponderite sisselülitamist, kuid mõni NATO riik vastas, et ei pea tehnilisi läbirääkimisi asjatundjatega vajalikuks ja tegi ettepaneku lahendada küsimus Euroopa Julgeoleku- ja Koostööorganisatsioonis.

Baltimaade NATO õhuturbemissioon asub Leedus ja Eestis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles