ÜRO Peaassamblee kinnitas Guterresi järgmiseks peasekretäriks

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Antonio Guterres
Antonio Guterres Foto: Reuters/ScanPix

ÜRO Peaassamblee kinnitas täna Portugali ekspeaministri António Guterrese maailmaorganisatsiooni järgmiseks peasekretäriks.

Peaassamblee 193 liikmesriigi võtsid vastu resolutsiooni, määrates Guterrese ametisse 1. jaanuaril algavaks viieaastaseks ametiajaks. Ta vahetab välja alates 2007. aastast ÜRO peasekretärina tegutseva lõunakorealse Ban Ki-Mooni

ÜRO Julgeolekunõukogu avaldas Guterresele järgmise ÜRO peasekretärina toetust 6. oktoobril ning saatis tema kandidatuuri peaassambleele kinnitamsieks.

Guterres oli aastail 1995-2002 Portugali peaminister ning töötas aastatel 2005-2015 ÜRO põgenikeagentuuri (UNHCR) juhina.

Guterrese valituks osutumine tuli mõnele ÜRO diplomaadile üllatusena, sest nad ei oodanud, et niivõrd otsekohene ja suure poliitilise kogemusega kandidaat suudab saada toetuse julgeolekunõukogu viielt alaliselt liikmelt: Hiinalt, Prantsusmaalt, USA-lt, Venemaalt ja Ühendkuningriigilt.

Guterres peab maailmaorganisatsiooni 10. peasekretäriks saades tegelema mitme maailmas vältava kriisiga.

President Kaljulaid õnnitles ÜRO peasekretäri António Guterreset

President Kersti Kaljulaid õnnitles Portugali ekspeaministrit António Guterreset ÜRO peasekretäriks saamise puhul, teatas vabariigi presidendi kantselei pressiteates.

«Soovin Teile edu uues väljakutses juhtida ÜROd sellisel otsustaval ajal. ÜRO on esmakordselt valinud peasekretäri avatud ja liikmesriike kaasaval viisil,» kirjutas president Kaljulaid õnnitluskirjas. «Olen kindel, et maailmaorganisatsiooni töö on Teie juhtimisel läbipaistev, usaldusväärne ja hästi toimiv.»

Võistlus ÜRO peasekretäri koha pärast algas kümne kandidaadiga, Euroopa Liidu bulgaarlasest eelarvevolinik Kristalina Georgieva esitati alles eelmisel nädalal. Ta sai kolmapäeval kaheksa negatiivset häält, kaks neist vetoõigusega riikidelt.

Ida-Euroopas loodeti, et järgmine peasekretär tuleb just nende riikiderühmast, sest idaeurooplane ei ole kunagi varem maailma esidiplomaadina tegutsenud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles