Tai kroonprints Maha Vajiralongkorn tekitab tailastes kahtlusi

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tai kroonprints Maha Vajiralongkorn
Tai kroonprints Maha Vajiralongkorn Foto: SCANPIX

Tailasi teeb nende riigi saatus murelikuks, sest nende palavalt armastatud kuningas Bhumibol Adulyadej suri eile, kuid kroonprints Maha Vajiralongkorn ei pruugi olla uueks kuningaks sobiv.

Tai kroonprints on tuntud kui elupõletajast naistemees, kes on kolm korda lahutatud ning kes andis oma puudlile Foo Foole marssali auastme, tekitades sellega tailastes nii pahameelt kui põlgust, edastab The Guardian.

Maha Vajiralongkorn on saanud militaarhariduse Austraalia parimas sõjakoolis, ta oskab juhtida nii helikopterit kui lennukit. Samas ei ole teda huvitanud riigijuhtimine ega kuningaks saamine. Ta on tuntud oma tujukuse ja julmuse poolest, oma mitmelt lapselt võttis ta tiitli ning lapsed lahkusid pärast seda välismaale ja ei suhtle enam perekonnaga.

Tai kroonprints jõudis rahvusvahelisse meediasse näiteks 2007. aastal, mil ilmus avalikusse video, millel on näha ta tollast abikaasat, printsess Srirasmi näha poolalasti tantsimas koos puudel Foo Fooga. See marssali auastmes koer suri möödunud aastal.

Tais kehtivate seaduste kohaselt ei tohi kuningat ega ta pereliikmeid solvata, naeru ega-alavääristada, üleastumiste eest võib määrata karme karistusi. Tai meedia on kirjutanud kuningast ja ta pereliikmetest ainult ülistaval toonil.

On kahtlane, kas uue kuningaga selles osas midagi muutub, pigem nõuab playboyst Maha Vajiralongkorn veelgi suuremat enda austamist.

Välismeedia andmetel vihkavad tailased oma kroonprintsi ja arvavad, et temast ei saa head kuningat, kuid nad ei saa seda avalikult öelda.

«Ta on käitunud häbiväärselt nii kodu- kui välismaal, on ülbe ja riigiasjade suhtes hoolimatu, selle tõttu ei ole ta valitsejaks sobiv. Ta on Tais pinnuks silmas alates 1970. aastatest,» teatas anonüümne välisriigis elav tailane.

Mitmete tailaste arvates oleks troon pidanud minema hoopis kuninga tütrele, printsess Maha Chakri Sirindhornile, kes on lugupeetud ja austatud. Samas ei ole Tais kunagi valitsenud naine, kuid troonipärimisseadust muudeti 1974. aastal, mis luba naisel troonile tulla, kui kuningal ei ole meessoost järglast või ei ole määratud troonipärijat. 

Tai poliitilised juhid ei näe kroonprintsis kuningat, kuna ta ei tunne riigivalitsemise ega poliitika vastu huvi, tal puudub poliitiline nägemus ja visioon selle kohta, milline peaks olema Tai monarhia 21. sajandil.

Naistemehest lõbujanulisel kroonprintsil on raske oma isa jälgedes käia, sest kuningas Bhumibol Adulyadej on tailaste silmis jumala staatuses.

Poliitikaekspertide arvates võib Tais pärast kuninga surma tekkida poliitiline kriis, mille käigus lahvatab vägivald, sest sealne hunta on huvitatud suuremast võimust.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles