Endised tuumaametnikud: Trumpi kätte ei tohiks tuumanuppu anda (3)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Donald Trump.
Donald Trump. Foto: AFP/SCANPIX

Kümme endist tuumaametnikku, kelle käes on minevikus olnud presidendi korraldusel tuumarünnaku algatamise võtmed, on kirjutanud avaliku kirja, milles sõnavad, et Donald Trumpi kätte ei tohiks riiklikke tuumakoode usaldada, vahendab The Washington Post.

Eile avaldatud kirjas seisab, et otsus tuumarelvasid kasutada nõuab enesekontrolli, otsustusvõimet, vaoshoitust ja diplomaatilist oskust – kõik need on omadused, mida endiste ohvitseride sõnul Trumpil napib.

«Vastupidi – ta on näidanud korduvalt, et on lihtsalt mõjutatav ja reageerib äkiliselt, eirab ekspertide nõuandeid ja on väheinformeeritud isegi põhilistest sõjalistest või rahvusvahelistest suhetest, eriti ja kõige olulisemalt, tuumarelvade kasutamisest,» seisis kirjas.

«Donald Trump ei peaks olema riigi sõjaline juhataja. Talle ei tohiks usaldada tuumakoode. Tema sõrm ei tohiks olla nupul,» lisati.

See kiri on vaid üks paljudest erakorralistest avaldustest, mida diplomaadid ja rahvusliku julgeoleku eksperdid Trumpi võimaliku prsidentuuri eest hoiatamise korras avaldanud on.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles