Belgia valloonid blokeerisid ELi ja Kanada kaubandusleppe

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Valloonia sotsialistist valitsusjuht Paul Magnette.
Valloonia sotsialistist valitsusjuht Paul Magnette. Foto: JEAN-PIERRE MULLER/AFP/Scanpix

Belgia Valloonia piirkonna parlament blokeeris täna Euroopa Liidu ja Kanada vabakaubandusleppe.

Samm tõotab avaldada tõsist mõju kaubanduskõnelustele USA-ga ning EList lahkuda otsustanud Suurbritanniaga.

Belgia lõunaosas paikneva prantsuskeelse haldusüksuse parlamendi hääletus ähvardab nurjata CETA-na tuntud leppe allkirjastamise, millest Kanada poolel peaks osa võtma peaminister Justin Trudeau.

ELi kaubandusministritel on kavas vabakaubandusleppele alla kirjutada järgmisel teisipäeval ja ametlikult heaks kiita ELi ja Kanada tippkohtumisel 27. oktoobril.

«Me ei anna föderaalvalitsusele volitusi ja Belgia ei kirjuta 18. oktoobril CETA-le alla,» ütles Valloonia sotsialistist valitsusjuht Paul Magnette.

Hääletustulemused olid ootuspärased. 46 Valloonia parlamendi liiget andis hääle kaubandusleppest keeldumise poolt ja 16 vastu, üks saadik jäi erapooletuks.

Belgia föderaalparlament ja riigi põhjaosa halduspiirkonna Flandria parlament on andnud mõista, et toetavad lepet.

Selleks et Trudeau saaks 27. oktoobril vabakaubandusleppele alla kirjutada, peavad seda teisipäeval toetama kõigi 28 ELi liikmesriigi kaubandusministrid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles