Smolenski katastroofis hukkunud Poola riigipea säilmed kaevatakse üles (3)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Poola endine president Lech Kaczyński ja tema naine Maria.
Poola endine president Lech Kaczyński ja tema naine Maria. Foto: Reuters/ScanPix

Lech Kaczyński perekond nõustus Smolenski lennukatastroofis hukkunud Poola endise presidendi säilmete väljakaevamisega osana uuest juurdlusest lennuõnnetuse suhtes, teatas endise riigipea kaksikvend Jarosław Kaczyński täna.

«Olen nõustunud prokuröri otsusega ekshumeerimise kohta. Minu venna säilmed kaevatakse välja ühena esimestest kui mitte kõige esimesena,» lausus võimupartei Seadus ja Õiglus (PiS) juht Kaczyński usutluses uudisteportaalile Onet.

President ja tema kaaskond hukkusid 2010. aasta 10. aprillil Katõni massimõrva mälestusüritustele suundudes.

PiS naasis mullu novembris seitsmeaastase vaheaja järel võimule.

Jarosław Kaczyński ja teised partei juhtliikmed on seadnud algusest peale kahtluse alla uurimistulemused, mis ütlevad, et Venemaale suundunud presidendilennuki allakukkumine oli õnnetus.

Nad on nimetanud ekspeaminister Donald Tuski juhitud juurdlust skandaalseks.

PiSi valitsus alustas võimule naasmise järel lennukatastroofi asjaolude suhtes uut juurdlust, lükates tagasi eelmise uurimise järeldused, mille kohaselt olid õnnetuses süüdi Poola pilootide ja Vene lennujuhtide eksimused.

«Surnukehi ei vaadatud pärast Poolasse tagasitoomist uuesti üle. Lahkamist läbi ei viidud,» ütles PiSi liider ohvrite kohta, kelle seas olid relvajõudude ülem, keskpanga juht ja presidendi naine.

Delegatsioon oli teel Venemaale Katõni metsa, kus Nõukogude salapolitsei tappis 1940. aastal tuhandeid Poola sõjaväeohvitsere. Moskva eitas massimõrva toimepanemist 1990. aastani.

Riigiprokurör otsustas juunis ohvrite säilmed ekshumeerida, et selgitada välja nende surma põhjused. Endine president on maetud koos oma naise Mariaga Krakówis Waweli kuningapalee hauakambrisse, kus hoitakse ka Poola iseseisvussõja kangelase Josef Pilsudski säilmeid.

Kommentaarid (3)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles