Donetskis hukkus venemeelsete separatistide üks komandöre Motorola (16)

Georgi Beltadze
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Arseni «Motorola» Pavlov
Arseni «Motorola» Pavlov Foto: SCANPIX

Ukraina idaosas Donetskis hukkus eile pommiplahvatuses venemeelsete separatistide üks komandöre Arseni «Motorola» Pavlov.

Juhtunut on kinnitanud nii Ukraina julgeolekuteenistus (SBU) kui ka venemeelsed separatistid.

«Võin tõepoolest kinnitada, et inimene, kes on sooritanud kuritegusid Ukraina terviklikkuse vastu ja keda tegelikult meiegi taga otsisime, hukkus täna (pühapäeval - toim) korterelamus,» teatas SBU juhi nõunik Juri Tandit otse-eetris telekanalile 112 Ukraina.

Isehakanud Donetski Rahvavabariigi (DRV) kaitseministeeriumi väitel sai eile õhtul koju naasnud Motorola surmavalt viga, kui eluhoone liftis plahvatas kaugelt juhitav isevalmistatud lõhkekeha.

Kohalikud ametnikud Donetskist andsid teada, et peale Motorola hukkus ka tema ihukaitsja. Rahvusvaheliselt tunnustamata DRVi rahvanõukogu esimees Deniss Pušilin ütles eile Vene telekanalile Rossija 24, et plahvatuse tagajärjel sai veel mitu inimest vigastada.

Sündmuspaigal on peale kiirabi ka korrakaitsjad ja sõjaväelased. Kortermajja viiv tee on blokeeritud soomustransportööridega.

Rünnaku järel on linnas alustatud ulatuslikku tagaotsimisoperatsiooni.

Idanaabri meedia teatel on kohalikud venemeelsed jõud veendunud, et rünnaku taga oli «Ukraina diversiooni-luuregrupp».

Vene uudisteportaal Lenta pidas vajalikuks tuletada siinkohal meelde, et Ukraina president Petro Porošenko lubas üles leida ja maksta kätte Ukraina sõjaväelase Igor Branovitski surmas vastutavale isikule. Mees võitles Donetski lennuvälja pärast peetud lahingutes ja langes vastase kätte vangi. Porošenko nimetas Motorolat koletiseks, süüdistas teda ukrainlase tapmises ja lubas, et venemeelne separatist ei saa iialgi oma tegude eest armu.

Ukraina siseministeeriumi kommunikatsioonijuhile Artem Ševtšenkole tundub, et atentaadi taga on hoopiski hukkunud võitleja «kaasosalised inimvaenulikust rahvusvahelisest terroristlikust ühendusest».

Ševtšenko näis sotsiaalvõrgustikus Facebook üleüldse kahjurõõmutsevat uudise üle. «Terrorist Arseni «Motorola» Pavlov on hävitatud. [...] Selline õnnetu, ent õiglane lõpp tabagu kõiki meie Ukraina pinnal tegutsevaid värdjaid,» kirjutas Ukraina ametnik.

Isehakanud Donetski Rahvavabariigi juhti Aleksandr Zahhartšenkot tabas uudis aga lausa valusalt. «Sai surma minu lähedane sõber. Ta hukkus alatult korraldatud plahvatuses. Selgitame välja, kes viis selle täide. Kes tellis – seda juba teame,» rääkis venemeelsete separatistide liider pressikonverentsil.

Zahhartšenko rõhutas, et Motorola perele osutatakse abi. Samuti aidatakse hukkunu lapsed üles kasvatada. «See on meie au ja kohus,» lausus mees.

«Petro Porošenko murdis vaherahu ja kuulutas meile sõja. Aga te vaid oodake!» märkis ta lõpetuseks.

Motorolat on varem süüdistatud sõjakuritegudes. Mees ei ole isegi eitanud seda. «Mul on sügavalt po**ui, milles mind süüdistatakse, uskuge mind või mitte. Jah, lasin maha 15 sõjavangi. Täitsa po**ui. Ma ei kommenteeri. Kui tahan tappa, siis teen seda. Kui ei taha, siis mitte,» rääkis ta eelmisel aastal ajalehele Kyiv Post telefoni teel antud intervjuus.

Motorola oli Sparta nime kandva pataljoni komandör. Mees osales Slovianski, Illovaiski ja Donetski lennujaama lahingutes.

Mullu sai Ukraina idaosas surma ka üks teine tuntud venemeelne komandör – Aleksei Mozgovoi. Prizraki brigaadi juht ja veel mitu võitlejat said surma, kui nende auto sattus rünnaku alla. Ukraina võimude arvates tapeti Mozgovoi venemeelsete separatistide seas valitseva sisetüli tõttu.

Kommentaarid (16)
Copy
Tagasi üles