Pentagon saatis ühe Guantánamo vangi tagasi Mauritaaniasse

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
USA Guantánamo vangilaagri värav
USA Guantánamo vangilaagri värav Foto: Reuters / Scanpix

USA kaitseministeerium toimetas ühe Guantánamo vangi Mauritaaniasse, vähendades Ühendriikide Kuuba sõjaväebaasis asuvas vangilaagris hoitavate isikute arvu 60-le.

Mohamedou Ould Slahi, kes oli arvatavasti viimane mauritaanlasest vang Guantánamos, kirjutas oma üleelamistest menuraamatu "Guantánamo päevik".

"USA on tänulik Mauritaania valitsusele tema humanitaaržesti ja tahte eest toetada USA jätkuvaid jõupingutusi Guantánamo lahe kinnipidamisasutuse sulgemiseks," ütles Pentagon avalduses.

45-aastane Slahi võeti kinni oma kodumaal pärast 2001. aasta 11. septembri terroriakte USA-s. Teda kahtlustati seotuses ebaõnnestunud vandenõuga korraldada 1999. aastal pommiplahvatust Los Angeleses. Ta toimetati pärast ülekuulamisi Jordaanias ja Afganistanis 2002. aasta augustis Guantánamosse.

2001. aasta 11. septembri terrorirünnakute järel loodud Guantánamo omandas USA eelmise presidendi George W. Bushi ametiajal kurikuulsuse jõhkraid ülekuulamismeetodeid kasutava kinnipidamiskohana, kus hoiti süüdistust esitamata terrorismis kahtlustatavaid.

USA president Barack Obama üritab Guantánamot sulgeda alates oma esimese ametiaja algusest 2009. aastal. Tema hinnangul kasutavad džihadistid selle olemasolu värbamiseks ning see toetab USA-vastast narratiivi.

Kui Obama ametisse astus, hoiti Guantánamo vangilaagris 242 isikut.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles