USA Ida-Euroopa saatkonnad Reaganit eriti ei meenutanud

Raul Sulbi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ronald Reagan.
Ronald Reagan. Foto: SCANPIX

Esmaspäeval Tallinnas toimuv USA 40. presidendi Ronald Reagani 100. sünniaastapäevale pühendatud seminar on üks väheseid üritusi Kesk- ja Ida-Euroopa maades, kus USA kohalik saatkond Reagani isikuga seotud üritusega seotud on.

Seminaril tulevad arutlusele president Reagani pärand ning Eesti ja Ameerika Ühendriikide suhted, vahendas välisministeeriumi pressiesindaja.

Seminaril esinevad USA suursaadik Eestis Michael C. Polt, Washingtonis tegutseva Heritage fondi esindaja Lee Edwards, välisminister Urmas Paet, riigikogu liige Mari-Ann Kelam ja Eesti Diplomaatide Kooli asedirektor Vahur Made.

Seminar on korraldatud Eesti Välispoliitika Instituudi, välisministeeriumi ja Ameerika Ühendriikide saatkonna koostöös.

USA Krakowi peakonsulaat saatis oma avalike suhete ametniku Benjamin Ousley Nasemani konverentsile «Ronald Reagani ristisõda vabaduse nimel» (Krucjata Wolnosci Ronalda Reagana), vahendas freemediaonline.org.

Kui siia juurde lisada, et USA Tallinna suursaatkonna chargé d’affaires Robert Gilchrist esines Ronald Reagani 100. sünniaastapäevale pühendatud filminädala avamisel ning saatkond aitab tuua Eestisse tuntud Reagani-eksperdi dr Lee Edwardsi, kes on homse Reagani-seminari üks peaesinejaid, siis see ongi terve Kesk- ja Ida-Euroopa peale kõik.

USA suursaatkonnad Varssavis, Moskvas, Riias, Vilniuses, Tiranas, Prahas, Bratislavas, Kiievis, Minskis ning peakonsulaat Peterburis vaikisid Reagani sünniaastapäeva täielikult või peaaegu täielikult maha ega toetanud ühtki Reagani 100. sünniaastapäeva tähistamisega seotud üritust. Mõni saatkond pani oma kodulehele või Facebooki lehele lingi USA välisministeeriumis koostatud uudisnupule Reagani sünniaastapäeva kohta. Ning Praha saatkond aitas tuua ekraanile 1942. aasta filmi «King’s Row», kus Ronald Reagan mängis.

Idaeurooplased ise said samal ajal Reagani 100. sünniaastapäeva tähtsusest vägagi hästi aru ning pöörasid sellele mitmete erinevate ürituste ja ettevõtmistega piisavalt tähelepanu, kirjutas The Wall Street Journal.

Vaatlejate hinnangul on USA välisesinduste Reagani-ignoreerimise põhjuseks sellesama välisesinduse tugev politiseeritus. Arvatakse, et vabariikliku või isegi vähem ideologiseeritud demokraadist presidendi nagu näiteks Bill Clintoni ametis olles oleks Reagani suurjuubel kindlasti rohkem tähelepanu pälvinud.

Kuna aga president Barack Obama on ajanud selget reset-poliitikat Venemaaga, siis ei sobivat sellesse paradigmasse kuidagi printsipiaalselt inimõigustest ja isikuvabadustest kõnelenud Reagani meenutamine.

Vaatlejate hinnangul andnuks Reagani meenutamine USA Ida-Euroopa välisesindustele hea võimaluse oma riigi maine parandamiseks regioonis, kuna just Reagani tegevust peetakse selles Euroopa osas Nõukogude Liidu kokkuvarisemise üheks oluliseks kui mitte peamiseks põhjuseks. Paraku meenutab paljudele idaeurooplastele USA praeguse administratsiooni poliitika ja Vene-suunaline naiivsus pigem Franklin Delano Roosevelti aegu, mil Teherani ja Jalta tehingutega Ida-Euroopa Stalinile loovutati.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles