Venemaa kuulutas Aleppos välja relvarahu (7)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mehed oma vara purustatud kodust välja toomas.
Mehed oma vara purustatud kodust välja toomas. Foto: Reuters/ScanPix

Venemaa ja Süüria õhujõud lõpetasid täna kella kümnest Eesti aja järgi Aleppo pommitamise, teatas Vene kaitseminister sammust, mis peaks tagama kaheksatunnise relvarahu 20. oktoobril.

«Venemaa ja Süüria õhujõudude rünnakud Aleppo piirkonnale lõpevad täna kell kümme,» ütles minister Sergei Šoigu, lisades, et see lubab tsiviilisikutel lahkuda neljapäeval lühikese vaherahu ajal linnast.

Venemaa kuulutas Aleppos humanitaarkaalutlustel välja kaheksa tunni pikkuse vaherahu, mis jõustub neljapäeval, kuna Euroopa Liit hoiatas, et Moskva toetatud rünnakut linnale võidakse lugeda sõjakuriteoks.

ÜRO ja Euroopa Liit tervitasid avaldust, kuid teatasid, et neljapäevaks planeeritud paus peab olema pikem, et võimaldada humanitaarabi kohaletoimetamist.

«Me oleme otsustanud mitte aega raisata ja teha humanitaarabipaus, et tagada elanike vaba liikumine, haigete ja haavatute evakueerimine ja võitlejate tagasitõmbamine,» sõnas Vene sõjaväe vanemohvitser Sergei Rudskoi.

Vaherahu kehtiks kohaliku aja järgi kell 8-16 Aleppo piirkonnas.

«Sellel ajal peatavad Vene õhujõud ja Süüria väed õhu- ja muud tüüpi rünnakud,» lisas Rudskoi.

Venemaa saadik ÜROs Vitali Tšurkin teatas ka, et Saudi Araabia, Katar ja Türgi on nõustunud osalema kõnelustel USA ja Venemaaga eristamaks Aleppos mõõdukat ja ekstremistlikku opositsiooni, mis annab lootust vaherahu pikendamiseks.

Teadaanded tulid pärast seda, kui ELi välisministrid mõistsid hukka viimase kolme nädala jooksul aset leidnud ohvriterohked õhurünnakud Aleppole.

«Alates režiimi ja selle liitlaste sõjategevuse algusest on Aleppo idaosa pommitamise intensiivsus ja mastaap selgelt ebaproportsionaalne,» teatati avalduses.

«Haiglate, meditsiinitöötajate, koolide ja esmatähtsa infrastruktuuri pommitamine ning sobimatu relvastuse kasutamine on viinud konflikti katastroofilise eskaleerumiseni ning seda võib vaadelda sõjakuriteona,» lisati samas.

Kommentaarid (7)
Copy
Tagasi üles