ÜRO mõistis hukka Põhja-Korea ebaõnnestunud raketikatsetuse (1)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Põhja-Korea juht Kim Jung-Un raketikatsetusel.
Põhja-Korea juht Kim Jung-Un raketikatsetusel. Foto: Reuters/ScanPix

ÜRO Julgeolekunõukogu mõistis eile karmisõnaliselt hukka Põhja-Korea ebaõnnestunud raketikatsetuse, ähvardades rakendada täiendavaid meetmeid Pyongyangi vastu.

Põhja-Korea katsetas laupäeval keskmaaraketti Musudan, eirates ÜRO resolutsioone. Rakett plahvatas peagi pärast starti.

Üksmeelses avalduses, mida toetas ka Põhja-Korea peamine liitlane Hiina, mõistis julgeolekunõukogu Pyongyangi raketikatsetuse hukka, nimetades seda riigi rahvusvaheliste kohustuste jämedaks rikkumiseks.

Julgeolekunõukogu liikmed olid üksmeelel, et nad jälgivad tähelepanelikult olukorda ning rakendavad uusi märkimisväärseid meetmeid.

Põhja-Korea tutvustas Musudan-raketti esmakordselt 2010. aasta oktoobris Pyongyangis sõjaväeparaadil.

Raketi teoreetiline lennukaugus on 2500-4000 kilomeetrit. Seega jäävad Musudani löögiulatusse nii Lõuna-Korea kui Jaapan, kuid teoreetiliselt ka USA sõjaväebaas Guamil.

Põhja-Korea on katsetanud Musudani sel aastal seitse korda, neist ainult üks on olnud edukas.

Juunis lendas Musudani keskmaarakett 400 kilomeetrit, kukkudes Jaapani merre. Põhja-Korea liider Kim Jong-Un nimetas seda tõestuseks Pyongyangi võimekusest rünnata USA-d üle Vaikse ookeani.

ÜRO on kehtestanud Põhja-Koreale seoses raketi- ja tuumakatsetustega viis sanktsioonidepaketti.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles