Eksortsism on noortele Itaalia preestritele liiga hirmutav töö

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto on illustratiivne.
Foto on illustratiivne. Foto: AFP/SCANPIX

«See siin on seestunud naine,» sõnab isa Vincenzo Taraborelli, osutades 18. sajandist pärinevale freskole. See stseen on 79-aastasele preestrile hästi tuttav. Viimased 27 aastat on Taraborelli tegelenud kurjade vaimude väljaajamisega, vahendab BBC.

Vincenzo Taraborelli sattus selle töö peale juhuslikult, kui üks preester tema abi vajas. «Mul ei olnud asjast aimugi, ma polnud seda õppinud,» sõnas isa. «Mulle öeldi, mida ma tegema pean.»

Sellest ajast saadik on ta aga saanud Rooma üheks kõige nõutumaks vaimude väljaajajaks ning katoliku kirikul on raske leida ametisse uusi inimesi.

Taraborelli töötab kolm päeva nädalas oma kiriku akendeta kinnises ruumis Vatikani lähedal, kus võtab tihti vastu kuni 30 inimest päevas.

«Enne eksortsismi tegemist palun ma inimestel minna psühholoogi või psühhiaatri juurde ning tuua oma haiguslugu. Ma tunnen paljusid psühholooge, kes oma patsiente siia saadavad,» sõnab preester.

Toa üks sein on kaetud väikeste inglikujukestega. Oma sahtlis hoiab ta maiustusi, mida külastajatele jagada ning seinal ripub tema eksortsisti kvalifikatsioon.

«Esmalt panen ma toa valmis. Kui inimene ei tunne end hästi, üritan ma teda rahustada. Ma kutsun neid koos endaga palvetama. Kuid paljud, kes tulevad, on juba häiritud,» kirjeldab Taraborelli.

Kõige märkimisväärsem lugu juhtus temaga 13 aastat tagasi, mil ta ravis üht abielunaist.

«Teda tahtis üks teine mees, kes oli satanist. Naine keeldus, kuid mees lubas kätte maksta. Ta pani naisele kaks korda nädalas peale loitse, et teda meelitada,» meenutab preester. «Siis tuli naine minu juurde. Ma hakkasin palvetama ja ta läks transsi ning hakkas välja purskama roppusi ja jumalateotust. Ma sain kohe aru, et ta oli kurjast vaimust vaevatud.»

«Rituaali edenedes hakkas ta end üha halvemini tundma. Kui ma käskisin saatanal Jeesuse nimel tema seest taanduda, hakkas ta oksendama väikseid metallitükke, viis tükki korraga. Peale metalliklibu oksendas ta välja ka väikseid kive ja puutükke. Kõlab nagu miski teisest maailmast, eks? Tegelikult on see selle maailma osa,» lisas Taraborelli.

Katoliku kirikus on usk kurjadest vaimudest seestumisse aktsepteeritud. Mõnikord kasutatakse seda selgitamaks mõrvarlikku käitumist, nagu näiteks hiljuti Prantsuse preestri Jacques Hameli tapmise puhul islamistide poolt.

Hoolimata kõrgest east Taraborelli oma tööst loobumist ei kaalu, kuid nooremad preestrid ei ole väga innustunud veetma tunde akendeta toas eksortsismiriitusi tehes.

«Ma ütlesin piiskopile, et ei suuda leida kedagi, kes oleks nõus seda tööd tegema. Paljud kardavad. Isegi preestrid on hirmul. See on raske elu,» arvab isa Taraborelli.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles