Türgi parlamendis tuleb peagi hääletusele uus põhiseadus

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Türgi peaminister Binali Yildirim.
Türgi peaminister Binali Yildirim. Foto: AFP/SCANPIX

Türgi valitsus esitab peagi parlamendile ettepanekud põhiseadusmuudatuse kohta, mis kinnistaksid president Recep Tayyip Erdoğani võimu.

Valitsus rihib ettepanekutele 550-kohalises parlamendis kolme viiendiku saadikute toetust, mis võimaldaks panna muudatused rahvahääletusele. Referendumi korraldamiseks põhiseadusmuudatuste üle on tarvis 330 saadiku toetust. AKP-l on parlamendis hetkel 317 saadikukohta.

Rahvusliku Liikumise Partei (MHP) liider on viidanud võimalusele, et erakond toetab võimuloleva Õigluse ja Arengu Partei (AKP) ettepanekuid.

«AKP pakutud vajalikud põhiseadusmuudatused esitatakse parlamendile peagi,» sõnas peaminister ja valitseva partei juht Binali Yıldırım erakonna koosolekul.

Muudatused on vajalikud, et kõrvaldada süsteemis valitsev segadus, väitis ta.

Endine peaminister Recep Tayyip Erdoğan valiti presidendiks 2014. aasta augustis ning on iga aastaga oma võimu kinnistanud. Opositsiooni väitel on tema tegevus läinud vastuollu Türgi põhiseadusega.

AKP sõnul on vaja de facto legaliseerida olukord, kus presidendil on riigis kõrgeim täidesaatev võim.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles