Iraagi väed valmistuvad teel Mosulisse ISISelt kristlaste linna vallutama

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Iraagi kristlased Kurdistani pealinna Irbili tänavatel tähistamas.
Iraagi kristlased Kurdistani pealinna Irbili tänavatel tähistamas. Foto: AFP/SCANPIX

Iraagi väed asusid täna teel Mosuli poole ISISelt tagasi vallutama ka riigi suurimat kristlaste linna Qaraqoshi.

Linnast põgenenud kristlased tervitasid teateid ülevoolava rõõmuga, lauldes ja tantsides autonoomse Kurdistani pealinna Irbili tänavatel. Suurpealetungi Mosulile alustati esmaspäeval USA juhitava rahvusvahelise koalitsiooni õhujõudude toel. Pealetung edeneb jõudsalt, kuid ametnikud hoiatavad, et Iraagi suuruselt teise linna tagasivallutamine võib võtta aega nädalaid või isegi kuid.

Eile jooksid Iraagi julgeolekujõud tormi Mosulist 15 kilomeetrit kagus asuvale Qaraqoshi linnale, kuid ISISe džihadistid ei ole linnast lahkunud. Pühasõdalasi asuvad linnast välja tõrjuma Iraagi terrorismivastase eliitüksuse võitlejad, ütlesid sõjaväelased.

«Me piirame praegu Hamdaniyat,» ütles maavägede komandör kindralleitnant Riyadh Tawfiq. Hamdaniya on piirkond, kus asub ka Qaraqoshi linn. Qaraqosh on suurim paljudest kristlaste linnadest ja küladest, mille džihadistid 2014. aasta augustis üle Niineve tasandiku tungides vallutasid. Suur osa elanikkonnast põgenes Kurdistani.

2014. aastal oli Qaraqoshis 50 000 elanikku ja linnas tegutses vähemalt seitse kirikut. Linn oli 300 000 Iraagis elava kristlase keskuseks.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles