Türgi lennukid pommitasid Aleppost põhjas kurdide üksusi (1)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Türgi sõjaväeline juhtkond Ankaras jälgimas tegevust Süüria piiril möödunud kuul.
Türgi sõjaväeline juhtkond Ankaras jälgimas tegevust Süüria piiril möödunud kuul. Foto: Scanpix/AP

Türgi sõjalennukid ründasid Süürias Aleppo linnast põhjas 18 kurdi võitlejate sihtmärki, andmed hukkunute täpse arvu kohta on vastuolulised.

Õhurünnakud korraldati Süüria põhjaosas Maarraat Umm Hawshi piirkonnas, edastas Türgi ametlik uudisteagentuur Anadolu, lisades, et õhulöökides hukkus 160-200 kurdi rahvakaitseüksuste (YPG) võitlejat.

Türgi sõjaväe teatel korraldasid riigi õhujõud 26 õhurünnakut.

YPG tungib piirkonnas edasi äärmusrühmituse Islamiriik (ISIS) käes olevate alade hõivamiseks.

Anadolu teatel anti õhulöögid eile hilisõhtul. Rünnakute toimumist kinnitas vabaühendus Süüria Inimõiguste Vaatluskeskus, mille teatel hukkus 11 ja sai vigastada 24 Süüria Demokraatlike Jõudude (SDF) võitlejat.

Anadolu andmetel pommitati üheksat hoonet, mida YPG kasutas staapide, kohtumiskohtade ja relvahoidlatega, puruks pommitati ka neli sõidukit.

YPG kõrge komandöri Mahmoud Barkhadani sõnul jätkuvad Türgi õhu- ja suurtükirünnakud kurdide positsioonidele Aleppost põhjas. Barkhadani sõnul on alates eile varahommikust kestnud Türgi tankide tules esialgsetel andmetel hukkunud 10 ja saanud vigastada 20 kurdi võitlejat. Tema sõnul liitusid ööl vastu neljapäeva rünnakutega Türgi sõjalennukid.

Süüria kurdid on riigi põhjaosas välja kuulutanud föderaalse Rojava piirkonnas. Rojava mõistis Türgi rünnakud hukka, nimetades neid jõhkraks agressiooniks ja kutsudes ÜRO-d, Moskvat ja Washingtoni avaldama Türgile rünnakute peatamiseks otsest survet.

Ankara peab YPG-d nagu ka selle poliitilist tiiba Kurdistani Demokraatlikku Liitu (PYD) terrorirühmitusteks, mis on seotud Türgis keelustatud Kurdistani Tööparteiga (PKK). Viimase on terroriorganisatsiooniks kuulutanud ka USA ja Euroopa Liit.

Türgi alustas 24. augustil koos Ankara-meelsete Süüria ülestõusnutega Süüria põhjaosas sõjalist operatsiooni Eufrati kilp, mis on suunatud ISISe ja YPG vastu. Sestsaadik on vallutatud ISISelt mitu linna, viimati Dabiq.

USA peab YPG-d kõige tõhusamaks ISISe vastaseks jõuks Süürias ning on saatnud SDF-i, kuhu ka kurdid kuuluvad, tegevuse koordineerimiseks ISISe vastu Süüria põhjaossa oma eriväelased. Türgi ja USA vastandlik hinnang YPG-le on süvendanud pingeid liitlaste vahel.

Samas toetab Washington ka Türgi ja Ankara-meelsete ülestõusnute operatsioone ISISe vastu.

Ankara on korduvalt rõhutanud, et ei lase oma lõunapiiril terrorikoridoril tekkida ja on lubanud ära hoida Afrinis ja Kobanes kurdi kantonite tekke.

President Recep Tayyip Erdoğan ütles eile, et Türgi ei jää ootama, kuni terroriorganisatsioonid tulevad ja meid ründavad.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles