Palestiinat ootab ees oluline valitsusremont

Jürgen Tamme
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Salam Fayyad.
Salam Fayyad. Foto: SCANPIX

Palestiina valitsus astus tagasi ning president Mahmoud Abbas palus senisel peaministril Salam Fayyadil moodustada uus valitsus.

Laupäeval teatas Abbas, et soovib käesoleva aasta septembris korraldada nii presidendi-, üld- kui ka munitsipaalvalimised. Vaatlejate hinnangul võisid pikka aega edasi lükatud valimiste väljakuulutamist mõjutada rahvaülestõusud Tuneesias ja Egiptuses, vahendas BBC.

Valitsusremonti toetasid nii 2007. aastast peaministri ametit pidanud Fayyad kui ka teised valitseva Fatah´ liikmed. Konkureeriv Hamas, mis mitmel pool on kuulutatud terroristlikuks organisatsiooniks, on lubanud valimisi boikottida.

«Hamas ei osale nendel valimistel ega anna valimistele legitiimsust. Ja me ei tunnista selle tulemusi,» kommenteeris Hamasi esindaja Fawzi Barhoum.

Hamasi hinnangul on valimiste väljakuulutamise eesmärk juhtida tähelepanu kõrvale telekanali Al-Jazeera avaldatud saladokumentidest. 2005. aasta valimistel Gazas Fatah´ parteid võitnud Hamasi hinnangul näitavad dokumendid, et Palestiina liidrid olid valmis Palestiinale kahjulikeks kompromissideks Iisraeliga.

Nimelt olid Palestiina liidrid valmis tunnistama Iisraeli anneksiooni pea kogu juudiriigi poolt okupeeritud Ida-Jeruusalemma territooriumil, kuid Iisrael lükkas selle pakkumise tagasi.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles