Freudenstein: Aleppo mõjub prantslastele nagu MH17 sakslastele (2)

Evelyn Kaldoja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Varemeis Aleppo
Varemeis Aleppo Foto: SCANPIX

Et üks osa Euroopa Liidu riike tahab Venemaa sanktsioone kaotada ja teine neid karmistada, on tulemuseks tõenäoliselt kesktee, kus praegused sanktsioonid jäävad püsima ja kehtestatakse pikemaks perioodiks, ütles konservatiivse mõttekoja Martens Centre juht Roland Freudenstein eile ülemkogu eel intervjuus Postimehele.

- Mis muljed jäid teile eileõhtusest (üleeilsest – toim) Berliini kohtumisest Vladimir Putiniga?

Normandia formaadis osalejate ehk François Hollande’i, Angela Merkeli, Vladimir Putini ja Petro Porošenko õhtusöök eile (üleeile – toim) õhtul Berliinis oli viimase minuti pingutus. Mina kuulsin sellest esimest korda vaid kaks päeva tagasi.

Pärast viimaste nädalate juttu sanktsioonide karmistamisest ja lisamisest mõtlesin, et olgu, see on Putini suur võimalus pakkuda taas mingit sümboolset kompromissi, saada lääneriigid sanktsioonidest loobuma ja jätkata samamoodi nagu varem.

Tundub, et seda ei juhtunud. Et juba vahetult enne õhtusöögi algust olid ootused ootamatult väga madalal.

Ukrainale oli oluline näidata, et nad on Minski protsessist huvitatud. Saksamaale ja Prantsusmaale oli oluline näidata oma kodupublikule, et nad proovivad kõike. Kuid Putin usub endiselt, et lääs on nõrk, et lääs pole piisavalt meelekindel, mistap tema ei pea midagi pakkuma. Isegi mitte sümboolset kompromissi.

Õhtusöök lõppes häguse perspektiiviga, et võib-olla võetakse novembris vastu mingi uus teekaart sõjalise olukorra lahendamiseks Donbassis, aga eile ei otsustatud midagi.

Süüria küsimuses on eurooplased täiesti teistsugusel seisukohal. Mingit lähenemist pole. Putin ei ilmutanud ühtegi hea tahte märki ega plaani muuta Venemaa sõjalist tegevust Süürias.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles