Video: klounist sarimõrvar tappis 33 noort meest

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
John Wayne Gacy
John Wayne Gacy Foto: Wikipedia.org

Maailma mitmest paigast on tulnud teateid, et tegutsema on hakanud avalikkuses inimesi ehmatavad klounid, kellel võivad olla ka mõrvarlikud kavatsused, kuid USAs tegutses aastakümneid tagasi sarimõrvar ja vägistaja, kes pani oma kuritööd toime klounikostüümis.

USA meedia teatel  oli 1970. aastatel tegutsenud John Wayne Gacy pealtnäha korralik kodanik, kuid tal oli ka teine, varju jäänud pool, mis tuli pinnale siis, kui ta mõrvas.

Gacy ründas seksuaalselt ja tappis aastatel 1972 – 1978 Illinoisis Cooki makonnas 33 teismelist poissi ja noort meest.

Telesaade «Crime and Investigation» teatas oma leheküljel, et 1942. aastal sündinud Gacy kuulus keskklassi, ta oli abielus ja tal oli kaks last. Lisaks tegeles ta palju heategevusega ning oli USA demokraatliku partei aktiivne liige.

Ta oli loonud tegelase, Pogo nime kandva klouni, keda ta kehastas Chicago haiglas haigetele lastele esinedes ja laatadel. 

Gacy sile «nägu» hakkas murenema 1960. aastate lõpul, kui ta ahistas seksuaalselt oma äia restoranis töötanud teismelist poissi ja sai süüdistuse, kuid Gacyl õnnestus süüdimõistmisest ja karistsuest pääseda. Mõni aeg pärast seda toimus samalaadne juhtum, kuid selles mõisteti ta süüdi ja ta sai kümne aasta pikkuse vanglakaristuse.

Hea käitumise tõttu määras kohus talle pooleteise aasta pärast, 1970. aasta juulis, tingimisi vangistuse, kuid ta kuritegelik pool ei kadunud.

USA meedia teatel meelitas Gacy teismelisi poisse ja noori mehi oma koju, kus ta nad uimastas, vägistas ja siis tappis pussitades.

Ta esitas neile esmalt paar klounitrikki, mille seas oli ka üks selline, milles ta pani ohvri randmete ümber käerauad. Siis uimastas ta ohvri kloroformi abil, pärast väguvalda ja tapmist mattis ohvrid oma majja ja aeda. Politseiuurimise kohaselt kandis mees mõrvade ajal klounirõivastust ja maski.

1978. aasta detsembris jäi kadunuks 15-aastane Robert Piest, kelle pere teatas ta kadumisest politseile. Illinoisi politseile oli juba varem jäänud silma noorte meeste kummalised kadumised ning jäljed viisid Gacyni, keda hakati jälgima.

Politsei otsis Gacy kodu läbi ja sealt leiti vihjeid, mis viitasid varasemal ajal kadunuks jäänud noortele meestele. Hiljem ilmnes veel uusi asjaolusid, politsei otsis mehe maja teist korda läbi ja siis leiti meeste surnukehad.

Gacy majast leiti 26 mehe laibad, veel kolm ohvrit olid maetud aeda. Nelja viimase tapetu surnukehad viskas ta Des Plainesi jõkke.

Kohus mõistis Gacey 33 mõrvas süüdi, neist 12 mõrva eest sai ta 13. märtsil 1980 surmanuhtluse. Ta oli 14 aastat Illinoisi Stateville`i vangla surmamõistetute osakonnas, talle tehti surmav süst 10. mail 1994. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles