Wikileaks: Niinistö on Soome tõeline superstaar

Mari Kamps
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Soome parlamendi esimees Sauli Niinistö koos Leedu presidendi Dalia Grybauskaitega.
Soome parlamendi esimees Sauli Niinistö koos Leedu presidendi Dalia Grybauskaitega. Foto: SCANPIX

Ameerika Ühendriikide saatkond Helsingis suhtus Wikileaksi memo järgi eelmiste parlamendivalimiste eel Sauli Niinistösse kui Soome tõelisse superstaari.

Ameeriklased võrdlesid teda Koondpartei (Kokoomus) esimehe Jyrki Kataineniga, vahendas YLE.
Diplomaatide väitel ei uskunud Niinistö erakonna valimisvõitu, kuid oli valmis asuma parlamendi esimehe või välisministri kohale, kui tema ennustus ei peaks täide minema.

Augustis 2005 kohtus presidendikandidaat Niinistö USA saadiku Earle Mackiga. Ta kritiseeris vastaskandidaate Tarja Haloneni ja Matti Vanhaneni selle pärast, et nad ei olnud valmis muudatusteks heaoluühiskonnas, et kaitsta riigi sotsiaalset ja majanduslikku edu.

Sotsiaaldemokraatide kandidaadi Haloneni kohta oli Niinistö öelnud, et Halonen ei ole vigu teinud, kuna ta lihtsalt ei ole mitte midagi teinud.

Aastal 2006 aset leidnud presidendivalimised läksid Niinistö jaoks ootamatult hästi, kuigi Halonen sai võimaluse teiseks ametiajaks.

Enne 2007. aasta veebruari parlamendivalimisi analüüsis USA saatkond olukorda ja ülistas parlamenti kandideerivat Niinistöt. Pärast valimisi saigi temast parlamendi spiiker ja Kokoomus pääses valitsusse.

Mais 2007 kohtus Niinistö tollase USA suursaadiku Marilyn Ware’iga. Niinistö ennustas, et valitsus ütleb hüvasti 1960ndate varjule. Saatkonnas saadi vihjest aru.

«Niinistö kommentaar 1960ndate varjust oli selge kavatsus nii Niinistö kui uue valitsuse eemaldumisest president Tarja Halonenist ja eelmisest välisministrist Erkki Tuomiojast ning teistest sotsiaaldemokraatide vasaktiiva esindajatest,» seisab diplomaatilises telegrammis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles