Venemaa esitles uut ülivõimsat tuumaraketti (33)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eelmise põlvkonnna mandritevaheline rakett SS-18 Satan. Uus mudel on mõeldud seda asendama.
Eelmise põlvkonnna mandritevaheline rakett SS-18 Satan. Uus mudel on mõeldud seda asendama. Foto: Reuters/ScanPix

Venemaa tutvustas esmakordselt oma läbi aegade kõige suuremat mandritevahelist tuumaraketti RS-28 Sarmat, mille võimsus olevat väidetavalt nii suur, et suudab üheainsa plahvatusega teha maatasa New Yorgi suuruse territooriumi.

Uued relvad on varustatud 16 tuumalõhkepeaga ja teenistusse lähevad nad aastal 2018. Raketid asendavad eelmise põlvkonna tuumarelvi SS-18 Satan, mis võeti kasutusele aastal 1978 tollases Nõukogude Liidus. Ühe ajalehega Independent rääkinu eksperdi sõnul on Teise maailmasõja lõpus Hiroshimale ja Nagasakile heidetud pommid uue relva kõrval kui «tongipüstolid».

Sarmat olevat Majanduspoliitika Varasalve endise asesekretäri Paul Craig Robertsi sõnul piisavalt võimas, et pühkida ligi kolm neljandikku New Yorgist tuhandeks aastaks maapinnalt.

Raketti ehitav Makejevi Raketidisainibüroo avaldas Vene propagandaportaalile Sputnik, et valitsus allkirjastas lepingu Sarmati tootmiseks juba aastal 2011. «Strateegiline raketisüsteem luuakse selleks, et luua Venemaa vägedele kindel ja efektiivne tuumaheidutusvõime,» teatas tootja. 

Kommentaarid (33)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles