Suguhaigused levivad Ameerikas rohkem kui eales varem

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Eelmise aasta jooksul teavitas enda suguhaigusesse nakatumisest rekordiliselt palju Ameerika Ühendriikide elanikke, selgub Haiguskontrolli- ning Ennetuse Keskuse avaldatud uurimisraportist.  

«Oleme jõudnud rahva jaoks otsustavasse murdepunkti,» lausus keskuse direktor Jonathan Mermin. «Suguhaiguste levik on tõusuteel ning mitmed riiklikud süsteemid selle tõkestamiseks on kulunud. Peame end mobiliseerima ning teenuseid uuesti ehitama ja laiendama – vastasel juhul kasvab nii majanduslik kui ka tervisekoorem,» rääkis ameeriklane.

Mermin süüdistas haiguste kiirenevas levikus eelarvekärpeid ennetustegevuses nii kohalikul kui riiklikul tasemel.

Uuringust selgus, et eelmise aasta jooksul registreeriti rohkem kui poolteist miljonit nakatumist klamüüdiaga, pea 400 000 gonorröaga ja 24 000 süüfilise eri vormidega. Süüfilisse nakatumine tõusis 19 protsenti, gonorröaga aga 12,8 protsenti.

«Süüfilise tagajärjed tervisele võivad olla laastavad,» sõnas keskuse suguhaiguste ennetamise osakonn juht D. Gail Bolan. «Nurisünnitus, pimedus, rabandus,» loetles ameeriklane. Ta lisas, et süüfilise osas tuleks testida iga rasedat naist; sama tuleks vähemalt kord aastas teha seksuaalselt aktiivsete homo- ja biseksuaalsete meestega. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles