Türgi nõudis USA-lt Güleni väljaandmist: ta on võrdne bin Ladeniga

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Fethullah Gülen.
Fethullah Gülen. Foto: Reuters/ScanPix

Türgi justiitsminister Bekir Bozdağ kutsus täna Washingtoni andma välja juulikuise riigipöörde väidetavat korraldajat Fethullah Güleni, et vältida kahepoolsete suhete kahjustamist.

Türgi nõuab USA-lt Pennsylvanias elava islamivaimuliku väljaandmist. Ankara süüdistab Güleni mässuliste sõjaväelaste rühmituse 15. juuli nurjunud riigipöörde korraldamises. Gülen on süüdistused tagasi lükanud.

«Kui Güleni välja ei anta ja protsessiga venitatakse, on sel negatiivsed tagajärjed Ameerika ja Türgi suhetele,» ütles Bozdağ Ankara lennujaamas ajakirjanikele.

Türgi justiitsminister lendab Ühendriikidesse kohtumisele oma kolleegi Loretta Lynchiga. Tema sõnul ei taha Türgi võimud näha terroristi tõttu negatiivseid arenguid kahe riigi suhetes.

Bozdağ lisas, et kõike, mida Osama bin Laden kehastab Ühendriikide jaoks, kehastab Fethullah Gülen Türgi riigi jaoks.

USA valitsus on öelnud, et Güleni väljaandmiseks peab Ankara esitama veenvaid tõendeid.

Bozdaği sõnul on Türgi saatnud Washingtonile Güleni väljaandmiseks kõik vajalikud dokumendid. «Meie jaoks ületab terrorist Fethullah Güleni toimik kuhjaga väljaandmiseks vajamineva,» lausus ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles