Calais' põgenike ümberasustamine tekitab vastakaid arvamusi (4)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Front Nationali toetajad migrandivastasel meeleavaldusel.
Front Nationali toetajad migrandivastasel meeleavaldusel. Foto: AFP/SCANPIX

Lammutatud Calais' põgenikelaagrist asustatakse Prantsusmaa eri piirkondadesse ümber ligi 8000 migranti, mis tekitab kohalike seas vastakaid arvamusi, vahendab The Local.

Calais' «Džungliks» kutsutud põgenikelaager on lammutamisel ning tuhandeid seal asunud migrante jaotatakse ümber 451 keskuse vahel üle kogu Prantsusmaa.

Terve nädala pikkuseks planeeritud protsess on juba saanud häälekat vastuseisu Prantsusmaa eri piirkondadest. Mõnes kohas on tulnud inimesed tänavatele migrantide saabumise vastu meelt avaldama.

Viinamarjade poolest kuulsas Chardonnay linnas said kaks tosinat noort Sudaanist pärit asüülitaotlejat esmaspäeva hommikul üsna jaheda vastuvõtu osaliseks. Kohalikud vaatasid pealt, kuidas ainult 200 elanikuga linna saabus bussiga 50 asüülitaotlejat.

«Selline massiline migrantide saabumine on sobimatu,» sõnas vihane kohalik Joelle Chevaux.

13 000 elanikuga Lääne-Prantsusmaa rannikulinna Saint-Brévin-les-Pins'i elanikud väljendasid veelgi selgemalt, kuidas nad ei ole 50 migrandi saabumise üle õnnelikud.

Ligi 600 inimest allkirjastas petitsiooni migrantide saabumise vastu, mis algatati pärast seda, kui tundmatu ründaja avas sel kuul migrandikeskuses tule.

«Viiskümmend üksikut meest nii väikses linnas on tegelikult üsna palju,» ütles üks elanikest eile France Infole.

Samas kogunes nädalavahetusel umbes 400 elanikku meeleavaldusele migrantide toetuseks.

Pühapäeva öösel süüdati Loubeyratis asuv põgenikekeskus, sarnaseid juhtumeid esines ka Arès' ja Forges-les-Bains' põgenikekeskustes Pariisi lähistel.

Minister Emmanuelle Cosse on säärased rünnakud hukka mõistnud: «See on täiesti lubamatu käitumine. Kõik peaksid toetama vastuvõtu ja asüülitaotluste poliitikat.»

Igale vägivaldsele juhtumile leidub aga toetav vastus. Pariisis toimunud migrantide toetamise meeleavaldusele saabus 200 inimest, kes skandeerisid siseministeeriumi hoone ees «Pariis, Calais, ühtsus!». Migrante toetavaid kogunemisi toimus ka Nantes'is ja Rennes'is.

Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles