Ungari toob kohtu ette 96-aastase natsikuritegudes süüdistatava

Evelyn Kaldoja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sandor Kepiro
Sandor Kepiro Foto: SCANPIX

Ungari esitas süüdistuse sel nädalal 97. sünnipäeva tähistavale Sandor Kepirole, keda kahtlustatakse osaluses 1942. aastal Serbias aset leidnud rohkem kui tuhande juudi, serblase ja mustlase tapmises, kirjutab ajaleht Irish Times.


Kepiro seisis Simon Wiesenthali Keskuse tagaotsitavate nimekirja tipus ning varem on keskus süüdistanud Budapesti selles, et nood pole seda Teise maailmasõja ajal politseikaptenina töötanud isikut kohtu ette toonud.

Hiljuti leidsid Ungari võimud Serbia arhiividest dokumente, mille kohaselt võib Kepirot seostada nelja inimese mõrvaga. Üksus, mida ta juhtis, on väidetavalt samuti vastutav 30 hiljem hukatud inimese küüditamise ja kahe põgeneda üritanud venna tapmise eest.

Natsi-Saksamaa liitlase Ungari poolt okupeeritud Novi Sadi linnas Põhja-Serbias hukati vähemalt 1250 tsiviilisikut. Paljud ohvrid lasti maha Doonau kõrval ja nende surnukehad lükati jõkke.

Esimest korda mõistis Ungari kohus Kepiro Novi Sadi veresaunas osalemises süüdi juba 1944. aastal. Kuid toona lasti ta peagi vabaks ja pääses Argentinasse, kus elas ligi 50 aastat. Arvatakse, et kodumaale naasis Kepiro 1996. aastal – kümme aastat enne seda, kui Wiesenthali keskus ta üles leidis ja tema vahistamist nõudis.

Kepiro enda väitel on ta süütu, sest ei teadnud veresauna korraldamise kavadest, tunnistades samas, et pidi kontrollima Novi Sadi kogutud inimeste isikuid. «Ma olen süütu ja mind tuleb õigeks mõista,» ütles ta eile. «Ma olen voodihaige ega saa kodunt lahkuda. Mul ei ole midagi.»

Kepiro sõnul ta ei olnud hukkamispaikade läheduses ja astus vastu ülemate käskudele.

«Ma eeldan, et iseseisev Ungari kohus mõistab Sandor Kepiro õigeks,» teatas tema advokaat Zsolt Zetenyi. «Need dokumendid ei tõesta tema kriminaalset vastutust ning ma olen veendunud, et ta sooritanud ühtki sõjakuritegu.»

Wiesenthali keskuse juht Efraim Zuroff tervitas Kepiro kohtu ette toomist. «Ungari võimude veenmine teda kohtu ette tooma on olnud vaevaline võitlus,» rääkis Zuroff.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles