Vene kirik võttis tõrksalt piiskopilt vaimulikuseisuse

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Moskva Kreml
Moskva Kreml Foto: SCANPIX

Vene õigeusu kiriku sinod jättis kirikut liigses läheduses Kremliga süüdistanud piiskop Diomidi esmaspäeval vaimuliku seisusest ilma.

Sellega kinnitas sinod lõplikult piiskoppide kogu otsuse Diomid väljaheitmisest piiskopi seisusest, süüdistades teda allumatuses ja kirikulõhe tekitamises, teatas Interfax.

Seega sai Diomidist tavaline munk.

Samuti jättis sinod seisusest ilma mõned Tšuktšimaa piiskopkonna vaimulikud, kes Diomidi toetasid.

Piiskoppide kogu langetas otsuse Diomidi väljaviskamisest vaimuliku seisusest juunikuus, ent kuna sellise otsuse peab kinnitama sinod, siis jäi Diomidile võimalus väljaviskamist vältida. Selleks tulnuks tal «pattu kahetseda».

Pärast piiskoppide kogu otsust võttis Vene õigeusukiriku pea Aleksius II Diomidilt ära õiguse piiskopkonda juhtida ja jumalateenistusi läbi viia.

Eelmisel aastal avaldatud üleskutses ründas Diomid praktikat korraldada ühispalvusi teiste kristlike konfessioonide esindajatega ning lähedasemate sidemete rajamist teiste religioonidega, nimetades seda «ketserlikuks».

Ta kirjutas samuti, et Vene õigeusukiriku liidrid on süüdi «vaimses kompromissis, kirikuvõimu allutamises sekulaarsele... võimule, jumalast antud vabaduse arvelt».

Diomid ründas «kiriku vaikivat nõusolekut praeguste võimude inimvastase poliitikaga, mis viivad riiki lagunemise suunas».

Piiskop leidis toetust väikeselt rühmalt õigeusukiriku vaimulikelt ja usklikelt, samuti natsionalistlike ja radikaalkonservatiivsete poliitiliste rühmade seast.

Paljud vene õigeusklikud on tundlikud mis tahes märkide suhtes, mis näitavad, et kirik teeb kompromisse oma sõltumatuses Kremlist, eriti kuna nõukogude ajal värvati usujuhid kommunistlike võimude poolt kollaboratsionistideks.

Vene õigeusu kiriku pea Aleksius II ei kritiseeri Kremlit avalikult ning on varem kutsunud ekspresidendi, praeguse peaministri Vladimir Putini usutseremooniate ajal endaga koos altari juurde.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles