Venemaalt põgenenud Kasparov: läänevastasus on Putini diktatuurile olulisim (1)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Venemaa president Vladimir Putin
Venemaa president Vladimir Putin Foto: AP/ Scanpix

Endine tippmaletaja ja Venemaa opositsiooniliider Garry Kasparov arvab, et enese läänele vastandamine ja agressiivne välispoliitika on Vene president Vladimir Putinile vahendid, et kindlustada riigis oma diktatuur, vahendab RFE/RL. 

Kasparovi sõnul on Putinil õnnestunud Venemaal kehtestada diktatuur, mida toetab fašistlik ideoloogia ja mille abil oli lihtne kõrvaldada «riigivaenlased». Kuid riigi üha halveneva majandusliku olukorra tõttu oldi sunnitud «vaenlast» otsima Venemaalt väljastpoolt.

Vene ametivõimud on 2012. aastast alates – ajast, mil Putin kolmandat ametisolekuaega alustas – aina enam survestanud vaba meediat, kodanikuühiskonda ja poliitilist opositsiooni. Kasparov põgenes USAsse 2012. aastal, peale seda, kui ta arreteeriti meeleavaldusel, mis korraldati Vene punkbändi Pussy Riot toetuseks. Pussy Rioti kolm naisliiget olid tol hetkel kohtu all Kremli-vastaste ürituste korraldamise tõttu.

«Enda vastandamine läänele on Putini olulisim eesmärk,» sõnas Kasparov, lisades, et Putinile on oluline säilitada tugeva liidri imago, kes on ainsana võimeline Venemaad välisohu eest kaitsma. «Ta ei vaja ainult püsivat konflikti Euroopa ja Ameerikaga, samas peab ta ka jätkuvalt demonstreerima oma üleolekut neist,» sõnas Kasparov.

Kasparov hoiatas, et Putinit ei hoia miski tagasi enda võimu laiendamast Venemaalt väljapoole, sest lääs on alati suurema sõja kartuses tagasi tõmbunud. 

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles