Rumeenia mees nõuab konstitutsioonikohtult oma homoabielu tunnustamist (1)

Kadri Veermäe
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
USA-Rumeenia abielupaar Clay Hamilton ja Adrian Coman.
USA-Rumeenia abielupaar Clay Hamilton ja Adrian Coman. Foto: SCANPIX

Rumeenia mehe soov, et konstitutsioonikohus tunnustaks tema abielu ameeriklasest mehega, põhjustas terava vastasseisu konservatiivse enamuse ja euroopalikke muudatusi pooldavate rumeenlaste vahel.

Rumeenia geiõiguste aktivist Adrian Coman tahab, et kohus seadustaks tema 2010. aastal Belgias sõlmitud abielu USA kodaniku Claibourn Robert Hamiltoniga samal moel kui eri soost inimeste abielu puhul.

Abielupaar elab Ühendriikides, kuid on Rumeenias ametliku staatuse saamiseks vaeva näinud juba alates 2012. aastast.

«Meie väärtused ei erine teiste rumeenia perekondade omadest,» rõhutas Coman.

Kohtu eesistuja Valer Dorneanu tänas Comani puhtsüdamlike avalduste eest, kuigi samasooliste suhete ametliku tunnustamise vastased on Rumeenias ülekaalus.

Homoseksuaalsus dekriminaliseeriti Rumeenias 2002. aastal, aga usuorganisatsioonid nõuavad põhiseaduse muutmist, nii et abielu määratletaks üksnes liiduna mehe ja naise vahel. Põhiseadusmuudatuse referendumit nõudvale petitsioonile on alla kirjutanud ligi kolm miljonit inimest.

Hiljuti avaldas samasoolistele paaridele toetust Rumeenia president Klaus Iohannis, kes hoiatas usufanatismi eest.

Kommentaarid (1)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles