Maailmapank: toiduhindade tõus on ohtlik

Jürgen Tamme
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Maailmapank hoiatas toiduhindade tõusu eest.
Maailmapank hoiatas toiduhindade tõusu eest. Foto: SCANPIX

Maailmapanga hinnangul on toiduainete hinnatõus maailmaturul ohtlik, kuna see tõukab vaesusesse kümneid miljoneid inimesi kogu maailmas.

Organisatsioon, mis on võtnud eesmärgiks ülemaailmse majandusolukorra ebakindluse vähendamise, tunnistas, et toiduhindade inflatsioon on alates möödunud aasta juunist tõuganud vaesusesse 44 miljonit inimest, vahendas BBC.

Hiljuti läbiviidud uuringu tulemustest selgub, et toiduhinnad tõusid 2010. aasta oktoobrist kuni käesoleva aasta jaanuarini koguni 15 protsenti. Aastaga tõusis toidukaupade hind 27 protsenti.

Seejuures tunnetavad toiduhindade inflatsiooni kõige valusamini just vaesed, kes kulutavad üle poole oma sissetulekust toidule.

Maailmapanga president Robert Zoellick tõi välja tõsiasja, et Põhja-Aafrikas ja Lähis-Idas puhkenud rahvarahutuste laine sai alguse just toidukaupade hüppelisest hinnatõusust. Samas tunnistas Zoellick, et see polnud revolutsioonilaine peamine põhjus.

Maailmapanga teatel on toiduhinnad jõudnud lähedale 2008. aasta hindadele ning vahe toonaste ja praeguste toiduhindade vahel on vaid kolm protsenti. Ka siis põhjustas toidukaupade hinnatõus mitmel pool rahutusi.

Ka ÜRO Toidu- ja põllumajandusorganisatsiooni (FAO) koostatav maailma toiduhindade indeks ületas mullu detsembris 2008. aasta juunist pärineva rekordi. FAO hinnangul on hindu survestanud kiirelt kasvav maailma rahvaarv ning kasvav nõudlus biokütuste järele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles