Süüria mässulised alustasid Aleppo piiramisrõngast väljamurdmist (19)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Koalitsioonijõud Aleppos.
Koalitsioonijõud Aleppos. Foto: AFP/SCANPIX

Süüria mässuliste rühmitused alustasid täna ulatuslikku pealetungi, et murda välja valitsusvägede piiramisrõngast Ida-Aleppos.

Mässuliste koalitsioon Islamirinne ütles täna hommikul Twitteris, et äärmuskonservatiivne rühmitus Ahrar al-Sham võttis Grad-rakettidega sihikule sõjaväelennuvälja Aleppost idas ning purustas ühe valitsusvägede positsiooni linnast läänes.

Pealetung algas ägeda raketitulega Aleppo läänepoolsetesse linnaosadesse, kus sai vaatlejate andmetel surma vähemalt 15 ja kannatada üle 100 inimese.

Vabaühenduse Süüria Inimõiguste Vaatluskeskus teatel õhkisid mässulised Aleppost edelas valitsusvägede positsioonide juures kaks lõhkeainelastis autot ja ründasid rohkem kui 150 raketiga.

Kohapeal viibinud valitsusmeelse telekanali Mayadeen TV reporteri sõnul toimuvad rünnakud linna kõikidel külgedel. Reportaaži taustal oli kuulda plahvatusi ja ägedat tulistamist, kaasa arvatud miinipildujatest. Reporteri sõnul tehakse mässuliste positsioonidele ka õhulööke.

Linnas paikneva rühmituse Fastaqimi esindaja Ammar Sakkar ütles, et lahingust võtavad osa eranditult kõik revolutsioonilised rühmitused.

Ka rühmituse Ahrar al-Sham komandör ja pressiesindaja Abu Yusef Muhajir kinnitas, et pealetungis osaleb palju erinevaid opositsioonirühmitusi.

«Rühmitused kuulutasid alanuks Aleppo piiramisrõngast väljamurdmise lahingu, mis teeb lõpu režiimi okupatsioonile Lääne-Aleppos ja laseb piiramisrõngast välja linna lõksu jäänud inimesed,» ütles ta.

Vaatluskeskuse andmetel tulistavad rühmitused rakette nii Lääne-Alepposse kui valitsusvägede positsioonidele linnast idas, kuhu jääb ka Nairabi sõjaväelennuväli.

Raketirünnakuid tehti ka Latakia provintsi, mis on Damaskuse režiimi tugiala Vahemere rannikul. Tabamusi said muu hulgas alad Vene vägede käsutuses oleva Hmeimimi sõjaväebaasi lähedal.

Latakias sai raketirünnakus surma vähemalt üks ja viga kuus inimest, ütlesid vaatluskeskus ja riigimeedia.

Aleppo idaosa jäi valitsusvägede piiramisrõngasse juuli alguses. Augustis suudeti lühikeseks ajaks välja murda, kuid juulist alates ei ole abi linna jõudnud.

Valitsusväed alustasid septembris Vene õhurünnakute toel operatsiooni Ida-Aleppo vallutamiseks. Surma on saanud sajad tsiviilelanikud, purustatud on infrastruktuur, sealhulgas haiglad.

Kommentaarid (19)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles