Rootsi militaarekspert: Venemaa saab vajadusel sulgeda Läänemere (5)

Georgi Beltadze
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vene korvett Serpuhhov Bosporuse väinas.
Vene korvett Serpuhhov Bosporuse väinas. Foto: SCANPIX

Rootsi Riikliku Kaitsekolledži dotsent Tomas Ries rääkis ajalehele Aftonbladet, et kahe raketilaeva saatmine Kaliningradi asuvasse mereväebaasi on osa Venemaa strateegiast saavutada kontroll Läänemere üle.

Vene Balti laevastiku laevarühma tugevdati sel nädalal kahe väikese raketilaevaga Zeljonõi Dol ja Serpuhhov. Alused tulid üle Musta mere laevastikust.

Ries selgitas, et konflikti korral saavad Kalibr-tüüpi rakettidega varustatud korvetid sulgeda Läänemere välisriikide sõjalaevadele. Eksperdi sõnul soovis Moskva laevade saatmisega Kaliningradi demonstreerida seda võimekust.

Juba möödunud talvel hoiatas USA Euroopa maavägede ülem Ben Hodges, et Venemaal on Kaliningradi oblastis tõsiselt võetav juurdepääsu ja tegevusvabaduse takistamise võimekus (A2/AD ehk anti-access, area denial), mis tõkestaks Balti riikidele saadetava NATO abijõudude saabumise.

Serpuhhov ja Zeljonõi Dol on projekti 21631 neljas ja viies laev, mis anti Musta mere laevastikule üle 2015. aasta lõpus. Selle projekti järgi ehitatud kolm esimest laeva kuuluvad Kaspia flotilli. Kõik need on ehitatud Zeljonõi Doli laevatehases ja suudavad korraga kaasa võtta kaheksa raketti Kalibr-NK või Oniks.

Kommentaarid (5)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles