Itaalia maavärin oli viimase 36 aasta tugevaim

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Seismograaf.
Seismograaf. Foto: AFP/SCANPIX

Itaalia kesk- ja lõunaosa täna hommikul raputanud maavärin oli viimase 36 aasta tugevaim, teatasid seismoloogid.

Itaalia tsiviilkaitse juht Fabrizio Curcio ütles, et maavärinas sai kannatada tosin inimest, kuid ühestki surmajuhtumist ei ole teada antud.

«Me kontrollime, kui mitu inimest sai kannatada, kuid hetkel ei ole meil teateid hukkunutest,» ütles Curcio.

Maavärin leidis aset kell 7.40 kohaliku aja järgi. Selle kese asus väikese mägilinna Norcia lähedal, kuid tõukeid oli tunda ka pealinnas Roomas ja 300 kilomeetri kaugusel Veneetsias.

Euroopa-Vahemere seismoloogiakeskuse andmeil oli värina magnituudiks 6,6 või 6,5. USA geoloogiakeskuse väitel oli magnituudiks 6,6 ning Saksa seismoloogide sõnul 6,5. USA geoloogiakeskuse andmetel oli maavärina kese ainult kilomeetri sügavusel, teistel andmetel kuni 10 kilomeetri sügavusel.

Itaalia keskosa raputas kolmapäeval 5,4 magnituudine maavärin, millele järgnes paar tundi hiljem 5,9 magnituudine tõuge, teatasid kohalikud seismoloogid.

Tegemist oli tugevaima maavärinaga alates 1980. aastast, mil riigi lõunaosa raputas maavärin magnituudiga 6,9, surmates 3000 inimest.

Norcia 14. sajandist pärit Püha Benedictuse katedraal, mis väidetavalt ehitati selle katoliku pühaku sünnikohta, varises kokku. Alles eelmisel nädalal inspekteeris katedraali kultuuriministeeriumi komisjon ning märkis vajadust teha remonttöid.

Purustusi oli ka Tolentino linnas, linnapea Guiseppe Pezzanesi ütles, et linna tabas kõige mustem päev.

Itaalia keskosa 24. augustil raputanud maavärinas magnituudiga 6,4 sai surma 297 inimest. Kõige rängemalt said kannatada Amatrice`i, Accumoli ja Arquata del Tronto linn.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles