EL-i ja Kanada liidrid allkirjastasid vabakaubandusleppe

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Donald Tusk, Justin Trudeau ja Jean-Claude Juncker.
Donald Tusk, Justin Trudeau ja Jean-Claude Juncker. Foto: AFP/SCANPIX

Kanada peaminister Justin Trudeau ja Euroopa Liidu liidrid allkirjastasid täna kõikehõlmava majandus- ja kaubandusleppe CETA.

Brüsselis korraldatud tseremoonial allkirjastasid leppe Trudeau, Euroopa Liidu alaline eesistuja Donald Tusk, Euroopa Komisjoni president Jean-Claude Juncker ja EL-i eesistuja Slovakkia peaminister Robert Fico.

Reedel andis leppele lõpuks rohelise tule ka Belgia 3,5 miljoni elanikuga Valloonia piirkond, mis oli eelnevalt lepet blokeerinud, nõudes tagatist, et CETA ei kahjusta piirkonna põllumajandus- ja muid huve.

CETA ehk kõikehõlmav majandus- ja kaubanduslepe seob EL-i 500 miljoni elanikuga turu maailma suuruselt kümnenda majanduse Kanadaga. Läbirääkimised leppe üle kestsid aastaid.

CETA-ga kaob 99 protsenti tollimaksudest leppe osapoolte vahel.

«Olukord oli kehv, kuid lõpuks saavutasime edu,» sõnas Trudeau.

«Täna on EL-i ja Kanada jaoks tähtis päev, sest me seame rahvusvahelise standardi, mida tuleb järgida ka teistel,» ütles Juncker.

EL-i ja Kanada vahelise leppega pole rahul globaliseerumisvastased, kelle sõnul õõnestab CETA kohalikku tööstust ning standardeid tervishoiu, keskkonna ja muudes valdkondades. Euroopa Ülemkogu hoone lähistele oli täna kogunenud umbes 100 meeleavaldajat, kes loopisid hoonet punase värviga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles