Elu Itaalias maavärina järel: pole enam kooli, kirikut ega politseijaoskonda (1)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Itaalia keskosas veetsid tuhanded inimesed öö autos, telgis ja ajutistes varjualustes, sest üleeile varahommikul oli riiki raputanud aastakümnete tugevaim maavärin magnituudiga 6,6.

36 aasta tugevaim maavärin toimus kell 7.40 kohaliku aja järgi. Selle kese asus väikese mägilinna Norcia lähedal, kuid tõukeid oli tunda ka pealinnas Roomas ja 300 kilomeetri kaugusel Veneetsias.

Itaalia võimud Norcia rusude vahelt päästetud koeraga. Fotod: Scanpix
Itaalia võimud Norcia rusude vahelt päästetud koeraga. Fotod: Scanpix Foto: GREGORIO BORGIA/AP

Keegi looduskatastroofis surma ei saanud, kuid umbes 20 inimest sai vigastada. Tugevad järeltõuked raputasid riiki ka täna öösel, neist võimsam oli magnituudiga 4,2.

Paljud Norcia elanikud otsustasid eile õhtul koju jääda, teised veetsid öö linna ääres telkides ning osa läksid võimude pakutud ajutistesse varjupaikadesse Aadria mere rannikul.

Norcia elanikud linna sisse seatud ajutises varjupaigas.
Norcia elanikud linna sisse seatud ajutises varjupaigas. Foto: Xinhua/Xinhua/Sipa USA

BBCga kõnelnud Norcia elanik Stefano Boldrini elab praegu oma kaheksa-aastase tütrega kaubikus. Kui reporter talt küsis, kas ta kavatseb kodukanti jääda, vastas mees: «Kuidas ma saaksin? Siin pole enam kooli, kirikut ega politseijaoskonda. Siin pole enam üldse midagi järel.» Linnas hävis maavärina tõttu ka keskaegne Püha Benedictuse basiilika.

14. sajandist pärit Püha Benedictuse basiilika enne ja pärast üleeilset maavärinat.
14. sajandist pärit Püha Benedictuse basiilika enne ja pärast üleeilset maavärinat. Foto: /AP

Paljude inimeste elu võis päästa see, et möödunud nädala keskel evakueeriti paljudest haprama ehitusega hoonetest asukaid.

Tugevad järeltõuked raputasid riiki ka täna öösel, neist võimsam oli magnituudiga 4,2.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles