Rootsi kuulutas Wallenbergi surnuks

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Raoul Wallenberg
Raoul Wallenberg Foto: SCANPIX

Rootsi kuulutas surnuks Teise maailmasõja ajal tuhandete juutide elu päästnud Raoul Gustaf Wallenbergi, kes jäi kadunuks 1945. aastal.

Wallenbergi kuulutas surnuks Rootsi maksuamet, kes registreerib Rootsis sünde ja surmasid, kirjutas päevaleht Expressen.

1944. aastal Rootsi Budapesti saatkonnas töötanud Wallenberg oli samal ajal USA sõjapõgenikeameti salaesindaja, kes päästis vähemalt 20 000 Ungari juuti, varustades neid Rootsi reisidokumentidega või saates neid turvamajadesse. Samuti olevat Wallenbergil õnnestunud veenda Saksa ohvitsere loobuma 70 000 juudi tapmisest Budapesti getos.

Punaarmee vahistas Wallenbergi Budapestis 1945. aastal, pärast seda diplomaat kadus. Nõukogude Liit eitas esmalt, et Wallenberg oli nende käes, kuid teatas hiljem, et diplomaat suri 17. juulil 1947 vanglas infarkti.

Lisaks Moskvale on Wallenbergi lähedased pöördunud abipalvega ka Rootsi, USA ja teiste riikide võimude poole, kuid tõde pole neil õnnestunud välja selgitada. Lähedased usuvad, et Venemaa arhiivides on dokumendid, mis tõestavad, et Wallenbergi kuulati Lubjanka vanglas üle ka kuus päeva pärast tema väidetavat surma.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles