Bulgaarias konfiskeeriti miljonite väärtuses võltsitud 500-euroseid

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti inimeste palk on ajaloo kõrgeimal tasemel.
Eesti inimeste palk on ajaloo kõrgeimal tasemel. Foto: AFP/SCANPIX

Bulgaaria konfiskeeris umbes 13 miljoni euro ulatuses võltsitud 500-euroseid, millest enamik oli peidetud veekogu põhja, ütlesid täna võimud.

Enamik võltsitud pangatähtedest oli peidetud Lõuna-Bulgaarias asuva tammi taga olnud veekogu põhja, ütles peaprokurör Sotir Tsatsarov.

Leid tehti pisut pärast seda, kui võime teatati nende peatsest sisenemisest sularaharinglusesse, lisas ta. Üks võltsijatest tunnistas teo üles ning näitas võimudele peidukoha kätte.

«Tegemist on ühe suurima võltsitud eurode konfiskeerimisega (maailmas),» lausus prokurör Plovdivi linnas.

Konfiskeeritud võltsraha täpse summa väljaselgitamiseks tuleb raha ära kuivatada, lisas Plovdivi prokurör Ivan Daskalov.

Enamik pangatähtedest olid kuuestes lehtedes, mõnedel puudusid hologrammid ja teised võltsimisvastased märgised, lisas Daskalov.

Tsatarovi sõnul olid võltsingu kvaliteet äärmiselt hea ning nende hoidmine vees andis paberile kasutatud väljanägemise.

Juhtunuga seoses peeti kinni kolm bulgaarlast. Nende seas on ka trükifirma omanik, kes on raha võltsimise eest kuueks aastaks vangi mõistetud, ütlesid ametnikud.

Euroopa Keskpank otsustas lõpetada 2018. aasta lõpuks 500-euroste trükkimise. Kardetakse, et kurjategijad kasutavad pangatähti rahapesuks ja isegi terrorismi rahastamiseks.

Praegu ringluses olevad 500-eurosed jäävad seaduslikuks maksevahendiks. Pangatähest loobumise vastu on mõned sakslased, sest riigis on üldlevinud sularahaga maksmine isegi kallite esemete, nagu elektroonika eest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles